[quote=”BigBandit”:2lyhr87r]Szia Mindenki!
Akkor sorrendben hova és mennyi időre. Összesen 14 nap.Szinte mindenhol a fő közlekedési utakat veszem igénybe.
1.Prága
2. Karlovy Vary
3.Regensburg
4.Günzbrug
5 Párizs ( végig pályán), itt 2-3 nap
8 Versailles-Chartes
9 Blois-Chambord-Cheverny-Chaumont
10 Chenonceaux-Amboise-Tours
11 Orleans-Reims
12 Svájcon át magyarország ( Luganói tó vagy a Bódeni tó )
Végül is a gyerekek lesznek a fő szempontok, mennyire bírják, stb.Találtam egy jó oldalt GPS koordináták szerint,de néha használhatatlannak tűnik.
http://home.arcor.de/telbus/womo-sp/Rea … _engl.html
Köszönet Mindenkinek: Zoli[/quote]
Kedves Zoli !
Nem semmi terv, de mindenki másképp csinálja…
Nem tudom mekkorák a gyerekek, és hogy vannak idomítva, de ha ők a fő szempont?…, gondolom kerestél olyan látnivalókat is, amit ők is élveznek.
Próbálok néhány gyakorlati dolgot írni:
Karlsbadban kb. egy órat tekeregtünk, hogy meg tudjunk állni.
Nem tudom mennyire ismeritek a német és francia pályákat.
Szerintem gyerekekkel, a nagy autópálya kombinátokban érdemes megállni, előre jelezik, hatalmas területen vannak játszótérrel, mindennel,főleg a franciáknál ezek nagyon jók.Ezeken belül, megalvás mindig az éjjel-nappal nyitvatartó forgalmas éttermek, kávézók előtt, a többiek között,(lásd kellemetlen tapasztalatok topik !!!)
Amikor lementek a pályákról,pl. Loire völgye, figyeljétek!!! a kék lakóautós táblákat.Rengeteg lakómegalvó hely van, általában szervízzel, tehát szennyvíz leeresztő, vizvétel, stb. Ezek sokszor ingyenesek, de néha 2 Eu-ba kerülnek, általában nagyon jó megalvóhelyek is. Franciaországban nagyon figyeljétek a Centre Commerciale táblát is, nagyobb városok szélén, az autópályáról is jelzik, ezek általában hatalmas bevásárló központok, benzikúttal, gyorsszervízzel, az üzemanyag jóval olcsóbb, mint a pályán.
Amikor nem pályán vagytok, akkor is érdemes a városi, falusi boltokat figyelni, mert mindig van benzinkútjuk, jóval olcsóbb üzemanyaggal !
Az utóbbi időkben nagy bevásárláskor, a boltokban néha kérnek személyi okmányt kártyahasználatkor, ehhez a magyar kártyás személyi megfelel nekik.
Sok-sok tapasztalattal állítom, hogy a franciák udvariasak és kedvesek, ehhez annyi elég, hogy egy „bonzsúrt, mercit,orvóárt” mondj,(ennyit viszont el is várnak), és te is megkapod lépten-nyomon, a szupermarketben is. Ha ezt megteszed, utána már folytathatod angolul, vagy németül, ha bármi gondod van, segítenek, lényeg a kedvesség! És mindig köszönj, a lakómegalvóhelyeken is pl., akkor bármiben segítenek!
Ha szeretitek a sajtokat, hát akkor…, mindent kipróbálva, az egyetlen megoldás csavaros befőttes üvegeket vinni, és abba tenni a hűtőben a sajtot, különben hajaj, főleg a lágyabb sajtok miatt, amik szerintem isteniek. Amit szerintem okvetlenül meg kell kóstolni, a különböző kacsa és liba májak (foie gras) zsírjukban eltéve, gumigyűrűs, patentos üvegekben vannak, felbontás, csak vizpumpa-, vagy esetleg kombinált fogóval, kihúzod a kiálló gumidarabot, attól nyílik ki, de megéri!
Bagettet csak akkor vegyél, ha gyorsan megeszitek, van még a fluete, a vatagabb bagett, az tovább jó, de nagy boltokban van, összecsomagolva, zacskóban, nagyobb kifliszerű, az is nagyon jó.
Fimon még, a panne au lait, nevű, vastag kifli alaku, briós-szerű péksütemény is, főleg a csokipöttyös!, zacskóban, a kenyerek körül minden boltban van, a gyerekek is imádni fogják, a croissane-ok sem kutyák. Nagy boltokban mindenféle családi csomag, átlátszó dobozokban olcsón és finomak.
Ha piacot láttok, okvetlenül nézzetek be.
Párizsban a metró a legjobb, minden nevezetességhez eljuttok, az állomásokon, a térképen benyomod, hogy hová akarsz menni, kivilágitja az útvonalat, a megállóhelyet, különböző fajtájú jegyek !
Szerintem okvetlenül el kell menni egy sötétedés utáni hajókázásra a Szajnán, emeletes túristahajó, a vizet derengő fénnyel világitja, több nyelven meséli mit látsz, és ráreflektoroznak a parti látnivalókra, csúcs!
Az északi parton a St. Louis szigettől följebb indulnak.
Gondolom Párizsban már kiválasztottátok a látnivalókat, Ha látni akarjátok a Szent Lajos kápolnát, Saint Chapelle, Conciergerie, Óratorony, ne lepődjetek meg, rendes reptéri átvizsgálás van, mivel jelenleg is biróságok és börtön van az udvarán. (Nem semmi mikor kirobogóznak a birói taláros alkalmazottak) A férjem egyszer gyönyörűen becsörgött a kapukulcs nagyságú szállodai szobakulccsal)bocs.
A Loire völgye: szerintem, napi négy kastély?, ez fizikailag és időben sem jöhet ki, tapasztalataink szerint max. kettő, estleg három,(ott már nincs autópálya).Én megnézném a Google-ben nincsenek-e valami játékok, (son et lumiere), egyik legnagyobb francia élményünk Amboise-ban, ahol véletlenül akkor voltunk, amikor este a kastély udvarán eljátszották az udvaron, a kastély teljes történetét (a jelenlegi városlakók szereplésével, valódi csecsemő I.Ferenc király, stb.), utána a szereplők vegyültek a nézőkkel, nem semmi buli volt. Alvás a piactéren a többi lakóval.
A gyerekek szerintem néhány kastély után …..
Chenonceaux-t lehetőleg vegyétek be, az különleges, a többit majd meglátjátok…
Nem tudom mivel mentek, és hogy gondoljátok a szállást, de a falukban a camping municipale olcsó kempinget jelent.
Remélem tudtam egy kicsit segíteni, ha bármi kérdés van írjatok
Nagyon jó utat kívánok:Zsuzsa