Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Itt olyan szavak és kifejezések értelmezését találhatod, melyek lakóautós körökben használatosak.
Ezt a lexikont a Lakóautó Klub szerkeszti. Kérjük, ha pontatlanságot találsz, akkor azt jelezd az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre az adminisztrátoroknak. A szótárat folyamatosan bővítjük. Amennyiben tudsz olyan lakóautós szakszót vagy kifejezést, ami nem található meg itt, de lakóautós témába tartozhat, akkor írd meg nekünk. Ha pedig olyan kifejezéssel találkozol, aminek nem tudod a jelentését, azt is írd meg nekünk, és mi kibővítjük azzal is a szótárat.
Köszönettel: Magyar Lakóautó Klub

 

Lakóautós szó   Magyarázat
 
AL-KO =
Márkanév. Menetstabilizátorok, légrugók gyártásával foglalkoznak.

 
Fel az oldal tetejére
 
Alkóv =
Az autógyári vezetőfülke fölé benyúló lakótér. Ezek a legygyakoribb lakóautók. Az alkóvban általában egy kétszemélyes franciaágy kerül kialakításra, többnyire úgy, hogy az ágy kb. felének emelésével, vagy becsúsztatásával a vezetőfülkében is állómagasságot kaphatunk. Természetesen az ágy lenyitott formában is maradhat menet közben is. Nem kell beágyazni és rengeteg holmit lehet rápakolni. A lakótér többi részétől egy függönnyel leválasztható. Menet közbeni itt alvást a Kresz nem engedi.

 
Fel az oldal tetejére
 
Biwak =
Eredeti jelentése: Szabadban lévő tábor.

 
Fel az oldal tetejére
 
Biwakolás =
A biwakolás amikor csak úgy megállsz éjszakázni egyet valahol útközben. Ahol megtetszik a hely, amit alkalmasnak találsz az éjszakázásra. Lakóautóval lehet ez egy parkolóban, lakóautós parkolóban, esetleg vízparton vagy mezőn. Vagyis nem egy kempingbe beállva, hanem kihasználva azt hogy egy lakóautóval bárhol, komfortosan lehet éjszakázni.

 
Fel az oldal tetejére
 
Bord Atlas =
Európai parkplacc gyűjtemény GPS koordinátákkal. Megvehető sok európai kempingáruházban.

 
Fel az oldal tetejére
 
Dometic =
Márkanév elsősorban hűtőszekrény és klíma termékei ismertek lakóautók számára, de generátorok mosogatók és gáztűzhelyeket is futnak e márkanév alatt.

 
Fel az oldal tetejére
 
Falle =
Kempingáruházak Ausztriában. Termékeik Magyarországon is megvásárolhatók ill. megrendelhetőek. Budapesten Kempingvilág Kft +36 1-264-1634 vagy Miskolcon a BIWAK Kft +36 20/529-56-18. Ausztriai üzletek: Bécs mellet: Gerasdof Brünner str 176. GPS:48fok19'48" 16fok27'13" itt az egyik tulajdonos magyar. A másik Villach Maria-Gailer Str 59. GPS: 46fok 60'25" , 13fok87'23"

 
Fel az oldal tetejére
 
Félintegrált =
A vezetőfülke fölött épített magasítás található mely kissé előrébb nyúlik mint a szélvédő síkja. A vezetőfülkében az állómagasság elérése érdekében építik rá az autógyári fülkére. Az előrenyúló rész szekrény, tároló kialakítására használható.

 
Fel az oldal tetejére
 
Fiamma =
Márkanév. Nagyon sokféle lakóautós felszerelést gyártanak az előtetőtől a biciklitartókon keresztül a tetőablakokig.

 
Fel az oldal tetejére
 
Full-integrált =
Busz formájú lakóautók. Teljes mértékben elhagyják az autógyári fülkét és a lakóautógyárban építik a lakóautó elejét is. Nagy első szélvédő jellemző, mely a tetőig felér. A jobb első ajtót általában elhagyják, csak a vezetőülésnél építenek ajtót rá, jobb oldalon csak hátrébb az ülés mögött. Általában a mennyezetről lehet leereszteni egy franciaágyat.

 
Fel az oldal tetejére
 
Furgon (Van) lakóautók =
Az autógyárban elsősorban teherszállításra gyártott furgonokból lehet kialakítani kisebb, de teljes komfortos teljes értékű lakóautókat. Számos előnye van. Kívülről nem lakóautónak, hanem egyszerű áruszállítónak látszik, ezért lehet vele parkolni olyan helyeken is ahonnan a lakóautókat kitiltják. Az autópályákon sokfelé kedvezőbb kategóriába kerül. Gyorsabban lehet vele haladni, kisebb a fogyasztása, és könnyebb parkolóhelyeket találni Sokkal könnyebb közlekedni vele a zsúfolt nagyvárosokban. Mindennapi használatra is alkalmas. Családi autóként, hétvégi kirándulásokra ideális. A hátsó részben lévő franciaágy felhajtásával áruszállítóként is használható többfunkciós autó.

 
Fel az oldal tetejére
 
Gázriasztó =
A lakótérben üzemelő készülék mely a levegő gázösszetételének megváltozására riaszt. Használható a gázszivárgás jelzésére vagy az altatógáz befújására.

 
Fel az oldal tetejére
 
GPS =
Global Positioning System. Műholdas helymeghatározó rendszer. Útvonaltervezéshez és navigációra alkalmazható.

 
Fel az oldal tetejére
 
Inverter =
Az akkumulátor egyenáramú 12V-os feszültségéből 230V-os váltakozó áramot állít elő. Teljesítményük néhány wattól ezer wattig terjedhet. A kisebbek laptopok telefonok töltéséhez míg a nagyobbak hajszárító porszívó vagy akár klíma üzemeltetésre is alkalmasak. Természetesen az árak is ennek függvényében jelentősen változnak. Léteznek trapézos és szinuszos inverterek. A szinuszos inverter produkálja a hálózati feszültség szinuszgörbéjét, így azzal minden fogyasztó működtethető. A Trapézinverterek a legolcsóbbak, de sok fogyasztó nem szereti, és akár tönkre is mehet tőle. A kettő között léteznek az egyre jobban használható, un. álszinuszos inverterek is.

 
Fel az oldal tetejére
 
Lakóautó =
Különleges rendeltetésnek megfelelő felépítményű gépjármű, amelynek belső tere lakhatásra van kialakítva és berendezve.

 
Fel az oldal tetejére
 
Omnistor =
Tulajdonképpen egy cég neve mely a legtöbb kitekerhető napellenzőt gyártja a lakóautókra. Neve annyira elterjedt, hogy sokszor a napellenzőt omnistornak nevezzük még akkor is ha az más márkájú.

 
Fel az oldal tetejére
 
Parkplacc =
Olyan parkolóhely ahol lakóautóval tudunk parkolni, éjszakázni

 
Fel az oldal tetejére
 
Reise Mobil Bord Atlas =
Lásd Bord Atlas

 
Fel az oldal tetejére
 
Stellplatze =
Lásd Parkplacc

 
Fel az oldal tetejére
 
Szinuszos inverter =
Olyan inverter mely a hálózati feszültségnek megfelelő szinusz görbéjű váltóáramot képes előállítani. A legdrágább, de egyben a legmegbízhatób inverter típus.

 
Fel az oldal tetejére
 
Thetford =
Márkanév. A lakóautók WC piacán egyeduralkodónak mondható. Nagyon jó minőségű termékei vannak mely elengedhetetlen e kényes témában.

 
Fel az oldal tetejére
 
Trapézinverter =
230Vos váltakozófeszültséget előállító inverter. A legolcsóbb típus de sok elektromos fogyasztó ?nem szereti? a trapéz jelet.

 
Fel az oldal tetejére
 
Truma =
márkanév. Gázkészülékek gyártásával foglalkozik. Elsősorban fűtő és melegvíz előállító készülékei valamint klímaberendezései ismertek.

 
Fel az oldal tetejére
 
Waeco =
Márkanév. Legismertebb termékeik a klíma, hűtőláda, hűtőszekrény de tolatóradarokat tempomatok és riasztók is futanak e márkanév alatt.

 
Fel az oldal tetejére
 
Webasto =
Márkanév. Fűtőkészülékek gyártásával foglalkoznak. Készülékeik nagy előnye hogy nem PB gázról, hanem a gépjármű tankjában lévő gázolajjal üzemelnek.

 

Ma

2024. február 29. csütörtök
Elemér, Oszvald, Román napja van
Napkelte: 06:20-kor,
Napnyugta: 17:28-kor.
Halak
Holnap Albin, Albina .

Fórum

A fórum nem elérhető

Apróhirdetés

Lakóautót vennék!
(Keres / Lakóautó)

noimage

Caravan De Reu lakókocsi
(Eladó / Lakókocsi)

Caravan De Reu lakókocsi

Ventilation
(Eladó / Lakóautó)

Ventilation

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.