Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

THERMOMIX

A LAKÓAUTÓSOK KEDVENCE - A VILÁG LEGKISEBB KONYHÁJA               

  

A 132 éves német Vorwerk alkotta meg 44 éve minden lakóautós álmát, a Thermomixet, amely méltán népszerű a nyugati országok lakóautósainak körében, és most már Magyarországon is kapható a negyedik és ötödik generációs Thermomix. Cikkünkben a negyedik generációs, nyomógombos Thermomix-szel foglalkozunk, amelyből hatmillió darab (!) készült Düsseldorf mellett, Wuppertalban.  100% német gyártmány. A kis masina titka, hogy 28x28 centiméter helyigényű, de mégis 12 főzési műveletre képes, egy komplett konyha tudásával bír. Gyümölcslé, fagylalt, smoothie, marhapörkölt, madártej, párolt hús, zöldségek… Egyszerre, automata módon készülhet el a leves és a főétel körettel, akár hat főre is – soha nem tapasztalt főzési képesség és kényelem egy lakókocsiban.

A Vorwerk 1971-ben fejlesztette ki a Thermomix készüléket, amely több generációt megélt már, napjainkban évente már több mint egymillió család választja, most már érintőképernyős kivitelben is kapható. Minden egyes Thermomix Wuppertalban készül, igazi német termék, mágneses Vorwerk motorral, minőségi anyagokból, több évtizedes használatra tervezve. A Thermomixre hamar rákaptak a lakóautós családok, mert ennél praktikusabb készülék kevés van egy utazás során: 7 kilós, kis helyet foglal, és automata módon főzve elkészíti az ételt nekünk, de pillanatok alatt elkészülhet egy igazi gyümölcslé, héjastul-rostostul, vagy akár egy friss pesto a reggeli mellé… dióból, bazsalikomból, olívaolajból.  Egy friss igazi kakaóhoz csak kakaópor vagy csokoládé, tej kell, kis cukor, és négy percen belül máris kész az isteni, habos meleg kakaónk, iható hőmérsékleten, krémesre elkeverve. De lehet reggeli rizstej is, kilenc perc alatt két marék rizsből és vízből… egy lakókocsiban! Amiből pedig mindig kevés van, az a hely. A Thermomix praktikus: nem kell cserélgetni fejeket, nincsenek mosogatnivaló edények, csak egy üst és a kés, ez könnyen szétszedhető, elmosható, de akár a Thermomix el is moshatja magát, nagy fordulaton és hőfokon, ha nincs kedvünk mosogatni.                                  

A Thermomix titka az állítható főzési hőfok mellett a szabályozható keverési erő. A németek még azt is megmérték, egy átlag háziasszony milyen sebességgel kever (percenként negyvenes fordulattal!), és a Thermomix a lakókocsiban akár egy harcsapaprikást is óvatosan megfőz nekünk (ilyenkor a kés visszafelé, a tompa felével lassan kever), de ha akarjuk, feldarabolja a káposztát, lereszeli a sajtot, kikeveri a hollandi mártást, kiköpüli a vajat a reggeli mellé, de akár megőrli a búzát, parmezánt… ezt már brutális ipari erővel. A német mérnökök figyeltek a fogyasztásra is, amely energiabarát: 500 W a motor, 1000 W a fűtőegység maximális óránkénti fogyasztása. Csak egy konnektor kell, ahonnan áramot kap a kis masina, és készülhetnek a finomságok.

A Thermomix népszerűségének titka a kis helyigény és praktikum mellett az automata főzés: így van idő másra, egymásra. Egy komplett ebéd elkészül 40 perc alatt, ez alatt lehet tenni-venni, kiülni, beszélgetni a lakókocsi mellett, a kis robot dolgozik helyettünk. Biztonságunkra is figyel a Thermomix, maximum egy óra főzésre programozhatjuk be (de ezt meghosszabbíthatjuk bármennyiszer, ha mondjuk egy marhapörköltet kívántunk meg), amely ha letelt, lekapcsolja a hőfokot, de keverésen hagyja, amíg le nem állítjuk. Ez akkor jön jól, amikor nem tudjuk azonnal leállítani a Thermomixet, kint vagyunk a lakókocsi körül. A német minőségnek ára van, az 1100€ árért egy komplett minikonyhát vihetünk magunkkal az útra, évtizedeken át. Ha épp nem utazunk, a konyhánkban is jó szolgálatot tehet, amit a brit 2014-es év konyhagépe díj is tanúsít… vagy itthon példával élve a 2014-es Országtorta díj a Somlói Revolúcióval. Aki kíváncsi a Thermomixre, keressen rá az interneten angolul, németül, konyhai és lakóautós fórumok tucatjai foglalkoznak vele.   

 
 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.