Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

A víz talán a legelső kényelemfokozó egy lakóautóban, hiszen egy flaska vizet biztos, hogy mindenki visz magával már egy kirándulásra is.


Ahogy a lakóautók úgy a vízrendszerek is igen sokfélék lehetnek, de lényegében „csak” átcsorgatjuk a vizet egyik tartályból a másikba.
A legegyszerűbb vízrendszer, ha egy 20 literes műanyagkannából felszivattyúzzuk a vizet egy csapba, és az lefolyik egy másik kannába. Ezt a megoldást egyszerű kempingautóknál alkalmazzuk. Egy reggeli mosakodást már biztosít, és az már nagyszerű érzés tud lenni.
A mai lakóautókban általában a frissvíztartályból egy membrán szivattyú nyomja a vizet a rendszerbe. A vezeték a bojlernél kettéágazik, és innen külön fut tovább a hideg és meleg víz a csapokhoz, majd a lefolyóból a szennyvíztartályba folyik.

A vízhasználat olyan, mint a lakásokban, de a megépítése és karbantartása több munkát igényel, hiszen itt kellenek tartályok és szivattyú is, és ezekre nem árt kicsit odafigyelni.

A lakóautós bojlerek, kb. 10 liternyi vizet felfűtenek, majd tartanak 50-70 fok hőmérsékleten. Így a keverőcsapokból egyszerre kb 20-30 liter kellemes hőmérsékletű víz engedhető, ami bőségesen elegendő szokott lenni. Sokan nem gondolják, de a főzés-mosogatás általában több vizet fogyaszt el, mint a tisztálkodás. Egy felnőtt ember némi gyakorlattal 5-8 liter vízzel le tud zuhanyozni. A gyerekeket is hamar meg lehet tanítani a takarékoskodásra. 15 liter alá is mehet :)


A lakóautókban 3 „féle vizet” és ezeket tároló tartályt szoktunk megkülönböztetni.

- Frissvíz tartály. (wasser, fresh water)
- Használtvíz vagy szennyvíz tartály (abwasser, gray water)
- WC tartály vagy kazetta ( black water)
.....


A teljes cikket, ábrákkal kiegészítve a következő lapon olvashatod: http://www.biwak.hu/technikai_info_viz 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.