Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Idén is hatalmas területen, megszámlálhatatlan mennyiségű lakójárművel lehet itt találkozni.

A Düsseldorfban idén is több mint 500 kiállító várja a látogatókat szeptember 6. ig, A hatalmas csarnokokban elsősorban lakókocsikkal és lakóautókkal találkozhatunk, de jelen vannak még a sátrak, sátras utánfutók, mobilházak, kempingfelszerelések, utazásszervezők és alkatrészgyártók is.
Összességében úgy tűnik, hogy idén kevesebb lakókocsi mellett több lakóautó van kiállítva. A lakóautókon belül pedig nőtt a furgon kategória (castenwagen, van) aránya.
Ez talán a könnyebb vezethetőség és a kisebb összsúly miatt van. A szendvicspaneles kategóriában is láthatunk olyan gyártót, mely a kiállítási marketinget kifejezetten az alacsony önsúlyra helyezte.

Természetesen jelen vannak a gigantikus buszok is, hasukban vagy fenekükben hordott sport vagy mini autókkal. Idén megjelent egy orosz gyártó is nagy luxusbuszokkal, melyek ablakain redőny helyett egy kívülről, az ablak elé leereszkedő fémlemez végzi a sötétítést. Talán más szerepe is lehet.

Találkozhatunk egy olyan buli lakóautóval is, melybe necc harisnyás lányok (korbáccsal és bilinccsel a derekukon) invitálnak be, bent a kocsiban pedig bárpult és pókerasztal felette méretes plazma TV. Még a WC-ben is van egy kis TV, a focizós piszoár fölött.

Az egész kiállítás idén, mintha kicsit visszafogottabb lenne, talán a válság miatt. A parkolóban az eddig tapasztaltakhoz képest furcsa, hogy voltak szabad helyek. A vásárban is az volt az érzésünk, hogy kevésbé osztogattak szóróanyagokat a kiállítók. Ez persze csak szubjektív viszonyítás az előző évekhez képest, és ettől még mind a vásár mind a parkoló fantasztikus élmény volt ismét.
A parkolóban már az is lenyűgöző, hogy több ezer lakóautót lehet látni egyszerre egy helyen.
Ez egy hatalmas fás terület ahol a lakók sok-sok sorban sorakoznak egymás mögött. Nyugodtan ki lehet pakolni még grillezést is láttunk.
Ha esténként valaki még bírja lábbal, érdemes itt is sétálgatni, mert itt igazán egyedi csodacsigákat lehet közelről megnézegetni. Kézzel telefestett lakóbuszok, amerikai monstrumok, igazi felfedező terepjárók, tetőteraszos luxuslakók láthatóak. Egy „sima” kitolt oldalra, egy idő után már fel sem figyel az ember.
A parkolóban csak a nappali (8-16) parkolásért kell fizetni 15 eurót, így két estét és éjszakát lehet ennyiért eltölteni.

Szakmai ártalmunknak köszönhetően, a legtöbb időt az alkatrészek csarnokában töltöttük. Persze ez a rengeteg kütyü a lakóautó-tulajdonosok nagy részét természetesen nem érdekli, nekik elég, ha minden jól működik.
Az alkatrészcsarnokon kívül elsősorban (szintén szakmai szemmel) a beépített furgonokat vizsgáltuk át alaposabban. Több cégnél is pozitív változásokat fedeztünk fel. Lassacskán a „nagyok” is elkezdenek dízel fűtéssel és dízel kerámialappal a gázmentesség felé haladni.
Igyekeznek a jobb helykihasználás érdekében az apróbb zugokat is kihasználni. Több autónál is megjegyeztük, hogy biztosan nézegetik a BIWAK weboldalát. :-)

A lakóautó klubból találkoztunk Ernővel Józseffel és legújabb klubtagunkkal Utazócicával is.
Remélem, jövőre még többen sörözgetünk majd együtt Düsseldorfban.

Fotók a fotóalbumomban láthatóak: link 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.