Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

A Magyar Lakóautó Klub nevében kértem egy hivatalos állásfoglalást a Nemzeti Útdíj Szolgáltató Zrt-től. A levélhez csatoltam egy lakóautó forgalmi engedélyét (felhívtam a figyelmüket arra, hogy ez egy lakóautó forgalmi engedélye) ami alapján az alábbi választ kaptam. 

Tisztelt Kertész Gábor!

 

Az alábbiak értelmében az Ön által csatolt forgalmi engedélyben jegyzett adatok alapján (M1 –személygépkocsi besorolás, 5 fő a szállítható személyek száma, 3500 kg a legnagyobb megengedett össztömege) a nevezett gépjármű D1 kategóriába tartozik.

 

A kiemelt, forgalmi engedélyben jegyzett paraméterek a mérvadóak egy gépjármű kategória besorolását illetően, melynek részletei tekintetében a következő tájékoztatást tudjuk nyújtani.

A 2015.01.01-től hatályban lévő 36/2007. (III.26.) GKM rendelet a következőket mondja ki:

„6. § (1) A díj mértéke a jármű fajtája és a forgalmi engedélyébe bejegyzett műszaki adatai alapján a következőképpen meghatározott díjkategóriájától függ:

a) D1 díjkategória: a motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, – a vezetővel együtt – legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija,

b) D2 díjkategória: a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi, és a lakófelépítményű gépkocsi (lakóautó), (…)

 

A jármű forgalmi engedélyében a "J" mezőben található kategória alapján lehet eldönteni, hogy a gépkocsi  díjfizetés szempontjából milyen kategóriába tartozik.

A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján

A gépkocsik és a pótkocsik a következő járműkategóriák egyikébe sorolhatóak:

 

Forgalmi engedélyben szereplő kódolás a „J” rubrika mezőben:

Meghatározás

Díjkategória

M1

személygépkocsi

D1 (legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű esetén)

M1

személygépkocsi

D2 (7 személy szállításánál többre alkalmas jármű esetén)

N1

tehergépkocsi

D2 (legfeljebb 3,5 t össztömegig)

M2

autóbusz

B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)

M3

autóbusz

B2 (több mint 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)

O1

utánfutó

U (pótkocsi legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegig)

O2

utánfutó

U (pótkocsi 750 kg felett, legfeljebb 3,5 tonnáig)

 

A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) és nem a járműben aktuálisan látható ülések száma alapján kell megállapítani.

 

 

Tisztelettel,

NÚSZ Zrt.

Ügyfélszolgálat

 

Letölthető / nyomtatható változat >>>

 

 

 

2019. április 17-én hozzáírva: 

 

Díjkategóriák 

A díj mértéke a közúti forgalomban érvényes forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésekben (J – járműkategória, F.1 - megengedett legnagyobb össztömeg, S.1 - szállítható személyek száma), vagy más, a járműre kiadott egyéb hiteles okmányban foglaltak szerint a jármű fajtája és műszaki adatai alapján a következőképpen meghatározott díjkategóriájától függ:

D1 díjkategória

A motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija.

D2 díjkategória

Valamennyi olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába, és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek.

Forrás: https://www.nemzetiutdij.hu/articles/article/dijtablazat

Tehát a lakóautó kategóriát kivették a piktogrammokból is és a D2 díjkategória leírásából is!!!

 

 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.