Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!


Sokunkban felmerülhetett a gondolat a dugóban ücsörögve, hogy milyen jó is lenne, ha valós idejű forgalmi adatok alapján tudnánk meghatározni a célunk felé vezető leggyorsabb utat.

A Waze (ejtsd: „véjz”, az angol ways szóból származtatva) egy közösségi alapokon nyugvó navigációs rendszer, ingyenesen letölthető Androidot, iOS-t, Blackberry-t vagy Windowst futtató készülékekre a beépített áruházakból.
Mivel a rendszer teljesen valós idejű, ezért szükséges hozzá a GPS-képes eszközön kívül állandó internet-hozzáférés, mobilnet. Mindezen felül érdemes egy telefontartót is beszerezni, hogy kényelmesen lássuk menet közben a kijelzőt.

Több okból is közösségi ez a navigáció. Egyrészt fényképpel is láthatjuk a Facebook-ismerősöket a térképen, és kérhetünk tőlük felvételt (mint a stopposok), de akár megoszthatjuk másokkal az utazásunkat vagy csak a célpontunkat.

Másrészt mivel minden felhasználó folyamatosan online, ezért valós idejű információkkal tudja ellátni a többieket:

nem csak a bedugult útszakaszok sebességét láthatjuk a kliensben, hanem a többiek által bejelentett torlódásokat, traffipaxokat, baleseteket, veszélyeket is. Természetesen a rendszer az útvonaltervezéshez figyelembe veszi a felhasználók által közölt adatokat, így az aktuális forgalmi viszonyoknak megfelelően választja ki nekünk a rendszer az úti célunkhoz vezető optimális utat, és ha menet közben gyorsabb útvonalat talál, felugró ablakban tájékoztatja a sofőrt.

A rendszer optimális működéséhez szükséges egy bizonyos felhasználószám, amely rendszeresen használja útjai során a Waze-t. Budapesten napi szinten jelenleg kb. 500 wazer található online, így a fővárosi forgalmi adatok már átlépték azt a kritikus szintet, hogy a rendszer által becsült érkezési- és menetidők a valósakkal jórészt megegyezőek legyenek, és ezáltal még többen vezessenek az alkalmazással. Vidéken is érdemes ezzel járni, ugyanis előre figyelmeztet a szoftver a veszélyekre, traffipaxokra, valamint megtalálhatjuk vele a környék legolcsóbb üzemanyagtöltő állomásait.

A Waze használata játékosan könnyű, figurái képregényszerűek és aranyosak. A program magyar nyelvű, hangutasításai is magyarul szólnak hozzánk. Eleinte bébi wazer a felhasználó, majd az első 160 km levezetése után válik „felnőtté”. Ekkor az aktuális hangulatához illően kiválaszthatja, hogy a többi wazer milyen formában lássa őt. Természetesen aki nem szeretné megmutatni hollétét, az szellem módjára láthatatlanná is válhat. Ezen felül minden megtett kilométerért és minden bejelentésért pontot kap a felhasználó, melyekből sokat összegyűjtve felkerülhetünk az országos toplistára. Itt a legjobbak harcosok, lovagok vagy királyok lehetnek, mások számára is látható kiegészítőkkel.

Pontokat gyűjthetünk továbbá a torlódások, traffipaxok, balesetek bejelentésével, illetve egy benzinkút mellett az árak frissítésével. Az olyan utcákban, ahol előttünk még nem járt wazer, pici sütik vannak sorban lerakva az útra. Ha arra járunk, átvált a kliens Pacman módba, és miközben pontokat kapunk a „sütievésért”, pontosítjuk is a térképet. Ünnepnapok környékén az utakon más, pontért megehető cukorkák (karácsonykor hópihék és mézeskalácsok, Valentin-napkor rózsák és szívecskék) jelennek meg.

A Waze egy másik jó tulajdonsága a naprakészsége. A rendszer térképét 100%-ban a felhasználók készítik, és a lelkes közösségeknek hála a térkép frissességére nem lehet panasz. Ha mégis találunk egy-egy térképhibát, azt a kliensen keresztül bejelentve, pontos leírással ellátva általában egy napon belül kijavítják, és a naponta frissülő térképpel együtt meg is jelenik a felhasználóknál.

Ha térképész vénákkal rendelkezünk, mi is belefoghatunk a rajzolásba, módosításba, hiszen a térkép bárki által szerkeszthető, és nem mellesleg sok pontot lehet a javításával szerezni. Alapvetően a bejárt útjaink 1 mérföldes környezetét tudjuk módosítani, de a szerkesztések számának növekedésével bővül a terület mérete is. A lelkesebbek bátran jelentkezhetnek területfelelősnek is. Waze egy nagy hátránya a házszámozás hiánya, ám a napokban debütált béta szerkesztőben már bevezették az új számozási rendszert, mely rugalmasan illeszkedik a magyar rendszerhez, ezáltal pár hónapon belül még pontosabban tudnak a wazerek navigálni.

További aktuális információkért keressétek Spider-t, vagy bátran keressétek fel a magyar rajongók közösségét a waze.hu cím alatt, ahol a fórumon a tapasztaltabb wazerek válaszolnak minden kérdésedre! A lelkesebbeket pedig szeretettel várják a II. Országos Wazer Találkozóra,melyet június 8-án rendeznek meg Királyréten.

-IPG-

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.