Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám


Rajna vizesés, Chamonix, Avignon, St Tropez, München oktoberfesztivál

 


Szeptemberben két hétre ujra utnak indultunk. Miután dél Franciaországra jo idöjárást josoltak az internetten, ebbe az irányba indultunk el. A nyáron egy német lakoautos ismerösünk mesélte hogy kirabolták lakoautojukat éjszaka Svédországban mikor a McDonald parkolojában aludtak meg, igy az ut elött reteszt szereltettünk belülröl a lakoauto garázsajtoira, ami magasságban az emeletes ágy also részére is kiterjed, továbbá a baumarkt-on vettünk 4 euroért darabjáért elemmel müködö olyan kontakt riasztokat amit felragasztottunk az ablakokra és a vezeto meg a vezetö melletti ajtora, ami ugy müködik ha szétmegy a két része elkezd sipolni.. Ezeket csak akkor aktivizáltuk amikor lefeküdtünkünk aludni. Beidegzödött az is hogy alvás elött minden iratot, pénzt és mobiltelefont beraktunk az egyik ülés alatt gyárilag beépitett széfbe, valamint mindig örzött lakoautoparkoloban vagy campingben álltunk le. Igy aztán nyugodtan aludtunk éjszakánként. Menetközeben meg minden ajtót biztositunk belülröl. Pár éve Franciaországban Nizzában egy piros lámpánál feltépték az ajtot és elvittek egy táskát iratokkal és pénzzel. Azota ha elindulunk belülröl minden ajtót biztositunk


Elsö nap a Bodeni tó-ig jutottunk, ahol Stockach-ban még Németországban egy lakoauto nagykereskedés által üzemeltetett szuper lakoautoállomáson aludtunk meg árammal együtt 10 euroért. Itt voltak wc-ék zuhanyozók étterem szinte mint egy campingben. Mobiltelefonomon a vodafone live-ban megnéztem milyen idöt josolnak a következö 3 napra Chamonix-ra, amin napos idöt jeleztek. Az elmult 40 évben többször voltunk ott, de mindig felhöben volt a Mont Blanc igy nem jutottunk fel a hegyre.


Másnap a svájci határon euro-val fizetve megvettük az éves autopálya matricát és elmentünk elöször Schaffhausen-be a Rajna vizeséshez. Gimnazista koromban 1968-ban már voltam itt egyszer még szüleimmel akkor még Budapeströl (akkoriban Wilk Stern lakokocsival amit huztunk magunk után), jo volt ujra több évtized után végignézni a kilátopontokat Europa legnagyobb vizesésénél. Lenyügözö látvány. Érdekes volt megfigyelni hogy ezen a területen a svájciak szinte átálltak az euro-ra. Mindenütt euroban is kivoltak irva az árak még az autoparkolo automatáknál is lehetett euroval fizetni, nem kellett svájci frankot váltani. Talán igy kéne Magyarországon is elörehozni az eurozonához a csatlakozást. Minél több magyarországi vállalkozásnak forint helyett euroban kellene elszámolnia. Budapesten, ahol nyáron autot béreltem, a Hertz autokölcsönzö cég már ezt az utat járja, euroban vannak megadva az árak, euro bankszámlán keresztül történik az elszámolás, euroban lett kiállitva és megterhelve a hitelkártya (forint kikapcsolva).


Svájc amugy az egyik kedvenc országunk. Voltunk itt már az elmult évtizedekben jó párszor sielni Davos-ban, St. Moritz-ban, Engelsberg-ben, Flims-Laax-ban, Zermatt-ban.


Genfnél elterelö autopályák vannak körgyürüre, mi azonban mindig átmegyünk a városon keresztül „Lac“ irányában a tó mentén. Gyönyörü város klasszikus épületekkel, palotákkal a benyuló toval a város közepébe háttérel a magas hegyekkel. Érdekesek a nemzetközi szervezetek (ENSZ, Vöröskereszt stb.) palotái is. Lakoautoval is könnyü átmenni rajta. A 70-es évek végén a hires magyar iró Márai Sándor vendégeként aki akkoriban Genfben lakott , több napot töltöttem ebben a nagystilü városban. A 70-es 80-as években a frankfurti nemzetközi könyvkiállitáson a frankfurti német magyar társaság állitotta ki évente a magyar emigráns könyvirodalmat. A társaságnál évtizedek ota elnökhelyettes vagyok. A magyar emigráns kiállitás és magyar meg német nyelvü elöadások anyagai akkoriban a Kádár rendszer-ben betiltott könyvek voltak (Mindszenty emlékiratai, Horthy emlékiratai, Márai Sándor könyvei, Vass Albert könyvei, 56-os forradalommal kapcsolatos könyvek) valamint a trianoni békediktátum és revizio ébrentartásának könyvei (Yves de Daruvár Franciaországban élö író Svájcban több nyelven kiadott könyve a “Feldarabolt Magyarország” eredeti cime: Le destin dramatique de la Hongrie) stb. A kiállitáson mindig nagyon nagy volt az érdeklödés a magyarországi turisták részéröl. A könyvkiállitás nyitásain a német politikusok, például az akkori Kohl kancellár mindig megállt és elbeszélgetett velünk és figyelmesen tanulmányozta kiállitásunk anyagát. Örülünk hogy jelenleg Magyarországon sok fiatal magyar szervezet, focidrukkerek, Kárpátia együttes tovább életben tartják és tovább adják a fiataloknak ezeket a gondolatokat amiket életben tartott a nyugati magyar emigrácio a rendszerváltás elött.

Chamonix-ban a kabinos lift parkolojában meglehet aludni lakoautoval, de mi inkább a campingbe mentünk 17 euroért az áram miatt.


Mikrorra Chamonix-ba értünk felhömentes égbolt fogadott. Igy felmentünk másnap 3800 méter magasra a 2 lépcsös kabinos lifttel ahonnan panoráma ülös kabinos lift visz át a gleccserek felett az olasz oldalra. Gyönyörü rálátás van Europa legmagasabb hegyére a Mont Blanc-ra és a gleccserekre. Az oda vissza liftezés a sok kilátóponttal egy egész napot vesz igénybe.


Chamonix után Annecy-be mentünk ahol a várostól délre a tó partján találtunk egy fütött uszodás campinget 14 euroért. Annecy-t elöször Márai Sándor mutatta meg nekem. A festöi szépségü városkában a magas hegyek közelében késöbb rendszeresen mindig megálltunk mikor utban voltunk Lac de Tignes-be sielni (Europa egyik legnagyobb összefüggö sividéke).


Annecy után Avignon volt a következö állomás. Avignon-ból a középkorban az 1100-as években 7 pápa kormányozta a romai katolikus egyházat. Közel 100 évre az akkori pápák otthagyták Romát és a Vaticán-t. A camping a folyo másik oldalán van egy hid mellet összeépitve az ifjusági szálloval. Egy éjszakára 12 eurot kértek árammal együtt. Innen kb. negyed ora séta volt Avignon belvárosa sok kis étteremmel és kávézóval. Érdemes megnézni a pápák palotáját és az ezzel összefüggö muzeumokat és templomokat. Hangulatos a vacsora a kis éttermek egyikében.. A többfogásos menük 15 és 20 euro között vannak általában.

Avignon után St Tropez-ba autoztunk. A városban lakoautoval sokat kell körözni nehéz leparkolni mivel a kijelölt nagy autoparkolokra nem engedik be a lakoautot.. Végül is sikerült leparkolnunk (elöttünk adta át a helyét egy másik lakoauto) és sikerült besétálni a kikötöbe az oriási luxusyacht-okat megcsodálni.

Ugy döntöttünk hogy ezen a vidéken több napig maradunk. Végig meleg napos idö fogadott minket. Délre St Tropez-töl a tengerpart mentén Ramatuelle falunál találtunk egy szuper campinget, 600 négyzetméteres uszodával, belsö uszodával, fitnessteremmel, szauna és wellness center-el, teniszpályákkal, minigolf-al, étteremmel, bevásárlocentrummal, borospincével, biciklivel negyedorára a tengerparttól napi 29 euroért (szeptemberben már mellékszezon árak voltak). Itt töltöttünk 6 napot. Az alábbi linken látni pár képet a szupercampingröl:
http://www.tournels.com

Visszafelé ujra eltöltöttünk még egy napot Avignonban. Majd Genf közelében francia területen aludtunk meg campingben 15 euroért. Itt probléma keletkezett a féléves automata szatellit antennánkkal.. Miután kinyilt és kereste a szatellitet egyszerre csak megállt és nem reagált semmiféle parancsra. Kikapcsoltam és bekapcsoltam semmi reakcio. Felmásztam a tetöre állt mozdulatlanul. Már azon gondolkoztam hogy lecsavarozzam mert felállitott antennával nem jo menni. Végül arra gondoltam hogy a reciver is egy computer, ami lefagyott. Igy kihuztam az árambol a csatlakozót és 10 perc mulva ujra bedugtam és valoban jol gondoltam ujra vette a parancsokat a reciver és a szatellit antenna ugy állt be ahogy a parancsot kapta.

Visszafelés még megaludtunk 2 éjszakára Rust-ban az Europapark (hasonlo mint az Eurodisneyland) lakoautoparkolojában árammal 20 euroért naponta. Innen tovább mentünk München-be az oktoberfesztiválra. Rengeteg olasz lakoauto volt igy a belvárosi camping tele volt. Külvárosban az Obermainzig-i campingben volt hely csucsszezon áron napi 24 euroért.. Itt lehetett kapni csoportos napi jegyet a müncheni tömegközlekedésre 9 euroért (maximum 5 személyre). Busz direkt a campingnél állt meg, ami elment az S-Bahn-ig (gyors vasutig). Ezzel belehetett jutni a belvárosba. Vissza hajnali 2.-ig jártak a buszok és gyorsvasutak. Sikerült bejutnunk egy sörsátorba is ahol az asztalokon énekelve énekeltek az emberek kisérve az élö zenekart. Föleg olasz számokat, mert a látogatók tulnyomo többsége olasz volt.
München-t (olaszul Monaco) az olaszok Olaszország legészakibb városának tekintik. Egyszer látni kell ezt a népünnepélyt.

Élményben dus körut után végül balesetmentesen szerencsésen hazaérkeztünk.

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.