Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

emo Lakókocsik, lakóautók közlekedésére vonatkozó szabályok

Több
2023 máj. 05 18:24 #57758

In treating breast cancer, IORT is used in patients who have had a lumpectomy removal of a tumor from the breast, rather than a mastectomy removal of the entire breast cialis otc

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2007 okt. 29 21:01 #57389

A MCCC tájékoztatást kért a REBISZ Autópálya Rendőrség illetékesétől, hogy milyen speciális szabályok vonatkoznak a lakókocsival, vagy lakóautóval való közlekedésre.


2007-10-29


Abban, hogy egyes utakon milyen sebességgel lehet közlekedni, illetve, hogy milyen típusú vezetői engedéllyel milyen járművet lehet vezetni némi eltérés mutatkozik.

A sebességhatárokat a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 KPM-BM együttes rendelet (KRESZ)szabályozza, az alábbiak szerint:

26. § (1) Az egyes járművekkel legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:

a) személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival

- autópályán 130 km/óra,

- autóúton 110 km/óra,

- lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra,

- lakott területen 50 km/óra,

a/1. a külön jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő autóbusszal

- autópályán 100 km/óra,

- lakott területen kívül, egyéb úton 70 km/óra,

- lakott területen 50 km/óra,

b) egyéb gépjárművel - kivéve teherszállításra kialakított motoros triciklit -, valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel

autópályán 80 km/óra,

lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra,

lakott területen 50 km/óra,

Ennek értelmében, amennyiben a lakóautó személygépkocsinak van vizsgáztatva, vagy nem személygépkocsi de legnagyobb össztömege nem haladja meg a 2500 kg-ot az a, pontban meghatározott sebességgel közlekedhet.

Amennyiben nem személygépkocsinak van vizsgáztatva és legnagyobb össztömege meghaladja a 2500 kg-ot a b, pontban meghatározott sebességgel közlekedhet.

Más a helyzet a lakókocsikkal amennyiben azt gépjármű vontatja, mert ebben az esetben gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénynek minősül, és függetlenül annak össztömegétől a b, pontban meghatározott sebességgel közlekedhet.

Azt hogy bizonyos gépjárművet milyen vezetői engedéllyel lehet vezetni a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000 BM rendelet 1 számú melléklete rendelkezik az alábbiak szerint:

Nemzetközi kategóriák

A” kategória - motorkerékpár

A” korlátozott kategória - legfeljebb 25 kW teljesítményű és 0,16 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpár

„A1” alkategória - a 125 cm3 hengerűrtartalmat és a 11 kW-os teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpár

„B” kategória a) A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc állandó ülőhely van.

b) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg.

c) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg

„C” kategória- az autóbusz és a trolibusz kivételével a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsi, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény

„C1” alkategória- az autóbusz és a trolibusz kivételével az olyan gépkocsi, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-ot meghaladja, de nem több mint 7500 kg, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény

„D” kategória - az autóbusz, valamint az autóbuszból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény

„D1” alkategória - az autóbusz, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb 16 állandó ülőhely van, valamint az ilyen autóbuszból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény

„E” kategória- gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény (csak kombinált kategóriaként adható ki),

- kombinált kategóriák:

a) „B+E”: „B” kategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény a „B” járműkategória c) pontjában meghatározottak kivételével;

b) „C1 +E”: A „C1” alkategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege nem haladja meg a 12 000 kg-ot, és a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege sem haladja meg a vontató jármű saját tömegét;c)

„C+E”: A „C” kategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény;

d) „D1+E”: A „D1” alkategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege nem haladja meg a 12 000 kg-ot, a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét, amelynél a pótkocsit nem személyszállításra használják;e)

„D+E”: „D” kategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény, amelynél a pótkocsit nem személyszállításra használják

Fentiek szerint a 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc állandó ülőhely van „B” kategóriás vezetői engedéllyel lehet vezetni, függetlenül attól, hogy a forgalmi engedély szerint ez személygépkocsi vagy tehergépkocsi.
Ehhez a gépkocsihoz 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsit lehet csatlakoztatni, de a járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg lehet.

„B” kategóriás vezetői engedéllyel vezethető továbbá a gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg lehet.

Amennyiben a gépjármű megengedett összötömege meghaladja a 3500 kg-ot már csak „C” kategóriás vezetői engedéllyel vezethető, ehhez a gépjárműhöz 750 kg megengedett legnagyobb össztömegű (könnyű) pótkocsi csatlakoztatható.
Akár „B” akár „C” kategóriás vezetői engedély megléte esetén ha a fent felsoroltnál nehezebb pótkocsit (lakókocsit) kíván vontatni valaki már „E” kombinált kategóriára kiállított vezetői engedélyre van szüksége vagyis „BE” „CE” stb.


Forrás: MCCC
Bővebben...

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.