Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám

emo Törökország

Több
2020 jan. 08 08:23 #55832

Nem kell aggodni, nem fogok folyamatosan irkalni es masokat ezzel terhelni, amint jön a jo idö, kb 2 honap mulva, mar nem leszek itt, csak ilyenkor az esös evszakban nem elvezet annyira kint taborozni.
Viszont egy biztonsagi temaju iras utani kommentemet szeretnem itt is megosztani, hatha erdekes lehet valakinek.
Ezt irtam:
Nem szeretnek mindenkinel okosabb lenni csupan erdekesseg keppen irom le.
Miutan Törökorszagban elek es eleg veszelyes orszag itt mindenkeppen szükseges a kiegeszitö biztonsagi felszereles.
Az elso a lakoauto vezetö reszeben elhelyezett rejtett kapcsolo ami a motor inditasat gatolja. (megj. sok autot nem lopnak, de egy lakoauto mindig lehet celpont es itt sok idiota örült van.)
A masodik amit mi megoldottunk az a tetökeret ket oldalara felszerelt kb 9 cm es ledes napelemes mozgaserzekelös lampa. Kapcsoloval kikapcsolhato viszont ejjel egyedül barhol parkolva bekapcsolva nagyszeüen müködik. A fenye felebreszt bennünket is es azonnal lathato belülröl a közeledö veszelyforras.
A következö az összes ajtora felszerelt belsö biztonsagi retesz.
Ami barmely tolvaj ajtonyito berendezesnek ellenall, csak nagy zajjal es roncsolassal lehet felfesziteni.
A következö egy kicsit orszag specifikus, ugyanis itt engedellyel tarthato (majdnem barkinek) vadaszpuska. (erdekes, hogy puska tarthato, de vadaszni tilos...)
Hat igy oldottuk meg a komplex vedelmet.

Megköszönte: NagyPapa, Srychy, Carthago, apóka

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2020 jan. 08 07:50 #55830

Ennyit a törtenelemröl.
Tovabb folytatva a temat...
Miutan nincs kiepitett lakoauto kultura, igy marad a nomad spontan kempingezes.
Az orszagban ez nagyon elterjedt, jelenleg semmifele szabalyozas nincs, barhol meg lehet allni es kipakolni, senki nem fog szolni. Maguk a helyiek is igy csinaljak.
Meg az sem gond ha a lakoauto belog a forgalomba es zavarja a közlekedest.
Termeszetvedelmi területeken vagy erdös reszeken viszont hamar megjelenik a Jandarma(csendörseg) . Figyelmeztetnek a tüzgyujtas tilalmara es miutan meggyözödnek hogy kulturalt külföldiek a latogatok, tavoznak. A gond a kulturalatlan törökökkel van, akik szarnak minden szabalyra es felelötlenül tüzelnek barhol es szemet hegyeket produkalnak mindenhol.
Kemping keves van, bar mar egyre több, fökepp Antalya partvideken. Ennek ellenere vizet rengeteg helyen lehet vetelezni az utakon (nem benzinkut). Aram vetelezesere kevesebb a lehetöseg. Ket opcio van, vagy dupla nagy teljesitmenyü akkuval dolgozunk plusz kezi generator...., vagy 30 meteres hosszabitoval a legközelebbi lakohazbol megegyezeses alapon kb 10 liraert vetelezünk a rövid tartozkodas idejere. (egy havi villanyszamla kb 100 lira normal lakas eseten, 10 lira hozzajarulas nem roszz arany) Ez kb mas kempingekben is ennyi. A szennyviz leeresztesehez nincs kiepitett rendszer külön lakoautoknak. Ezt batran meg lehet tenni barmely csatorna fedel felnyitasaval. A törököt mocskos piszkos nepseg, senkinek nem fog szemet szurni. Ök maguk ennel sokkal sokkal többet szemetelnek. Csak megnyugtatasul. A kempingek keresesehez a park4night nem müködik, nem erdemes eröltetni, az informaciok nem napra keszek, mindenhol folyamatosan valtozasok vannak, ujak epülnek, regiek eltünnek.
A mi modszerünk a következö: megyünk elörefele amarre megy az ut es amikor egy erdekesebb helyhez erünk a varos vagy falu szelen leparkolunk. Leakasztjuk a motort vagy a bicikliket attol függöen mi van velünk eppen, majd
egy feloras, oras turaval felderitjuk a legjobb helyeket, ahova kesöbb visszaterünk az autoval. Sok helyen jo esellyel talalunk mar elöttünk erkezett es spontan helyen letelepedett lakosokat. İlyenkor csatlakozunk. Antalyaban peldaul kis spontan rally alakul ki minden hetvegen egy tengerparti ures telken ami a legmenöbb hotelek közt maradt meg beepitetlen. A hangulat nagyszerü, csupan külteri tüzgyujtas tilos es nincs viz villany. Viszont rengeteg napsütes es a ket bazi nagy akksi minimum 5 napig elmegy full hasznalattal, zene, kave automata, ledes vilagitas, tetöklima....İlyen spontan gyülekezes minden jobb tengerparti varosban van, erdemesebb ezeket megtalalni, mint a koszos kempingeket. Mar ha van.

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2020 jan. 07 15:21 #55829

Egyet talan meg kellene erteniük a törököknek....attol, hogy egy kiscica a tehen istallo egy meleg sarkaban születik meg es ott eli fiatal korat, meg nem lesz tehen belöle. Az itt talalhato emlekek oly regiek es lenyügözöek, hogy nem lehet a törököke annak ellenere, hogy ök mindenröl azt allitjak, hogy a korai törökök csinaltak mert talaltak benne török targyi emlekeket. A legjobb pelda erre Derinkuyu ami egy föld alatti varos. 40 szintje van lefele,lvegöztetö es viz rendszerrel.
Aki latta tudhatja ezt meg egy mai török sem tudna megcsinalni. Mint ahogy a piramisokat sem a ma ott elö együgyü arabok epitettek.
Ezek a leletek sokkal sokkal regebbiek, a törökök, vagy masok csak oda beköltöztek. Meg kell nezni Dara föld alatti epitmenyeit, szinte hihetetlenek. (Midyat) De szamtalanpeldat emlithetnenk. Ezek felfedezese es megertese, megfejtese egy elmeny.

Megköszönte: Pegi

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2020 jan. 07 15:03 #55828

A kezdeti kereszteny kulturakat a romaiak benyomulasa pusztitotta amig aztan par szaz evvel kesöbb ök maguk tettek meg hivatalos vallasukka. Ennek a benyomulasnak a nyomait talalhatjuk meg az orszag nyugati reszeben. Amiröl szinten oldalakat lehetne irni.
A legerdekesebb azomban, hogy a kormany rendszeresen talal valamit a föld alatt egy egy epitkezes soran ami annyira erdekes lelet lehet, hogy komplett utcakat üritenek ki es vasarolnak fel a feltaras miatt. Termeszetesen titkolozva es körül zarva 3 meteres falakkal. Legutobb a zsidoknak talalhattak meg valami fontos törtenelmi bizonyitekat, mert az egesz falut felvasaroltak a zsidok. A hirekben persze mindent tagadnak es ha megmutatnam a fenykepeinket bizonyitek keppen, valoszinüleg el is vinnenek. ...

Megköszönte: Pegi

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2020 jan. 07 14:52 #55827

Nagyszerü tura lehet Midyat- Gaziantep- Mardin es esetleg a hozza közeli kisebb helyekre. Egyreszt az ösi Mezopotamia, az ott kialakult es reszben rank maradt ösi civilizacio nyomai,fürdes a Tigris es az Eufratesz folyokban...., masreszt a keresztenyseg kezdeten ott elö Arianusok es a Katolikus Egyhaz altal meg nem bepiszkolt kereszteny kultura nyomai, epületei. A hely tiszta törtenelem.

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2020 jan. 07 14:43 #55826

Szuper kep! İsak Pasa sarayi ... Aki szereti a törtenelmet ott mindenkeppen elajulna a gyönyörüsegtöl. Amit az ğskeresztenyek hatra hagytak meg a krisztusi idökböl, fantasztikus es nagyon lenyeges ha valaki meg akarja erteni es fejteni a korai civilizaciokat.

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2020 jan. 07 14:34 #55825

Törökország óriási élmény, különösen a keleti, dél-keleti vidéke.

Mellékletek:

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2020 jan. 06 20:37 #55824
Megköszönte: rlacika, repi, MaNa, NagyPapa, apóka, Laccci

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2020 jan. 06 20:00 #55823

Mikes Kelemen írta:

İgy elsöre ennyit gondoltam leirni, ha esetleg igeny lenne ra, folytatom.
Erdekes lehet a tajankent valtozo inyencsegek listaja, mit hol erdemes megkostolni.
A helyi rendörökkel hogy erdemes es lehet szot erteni.
Hogy lehet biztonsaggal auto ügyben eljarni.
Mely benzinkutaknal nem erdemes tankolni.
İnternetet hol talalni ingyenesen.
Mely tajakon hol erdemes megallnies hol nem.
Esetleg fenykepeim vannak vagy több ezer....
Üdv!

Köszönjük az irományodat. :-) Nagyon jó, és informatív. Imádom....
A folytatásra is lenne igény, mondjuk ebben a sorrendbe pont jó lenne,.........no meg még ami az eszedbe jut!
Ja meg még a képek is, ha már vannak. :woohoo:


"Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás."

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2020 jan. 06 16:51 #55822

Kérjük mindet!


A legjobb lakóautó az enyém!
Megköszönte: gabi-zsolt, nemo25

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2020 jan. 06 14:26 #55821

İtt par gondolattal szeretnek segiteni az orszagba erkezöknek.
Elöször is a jo oldalaval kezdenem, amiböl következik, hogy van rossz oldala is. (mint mindennek)
Az orszag adottsagai nagyszerüek.Sokszor mondom, ha nem ez az egyszerü es lusta nep lakna, a vilag egyik legszebb orszaga lehetne. Kirandulasra, turazasra igy is nagyon alkalmas. Az orszagban minden megtalalhato, ami egy turazot erdekelhet.
A nyugati reszen a modern tengerparti palmafas nyaralas, a keleti reszen az autentikus török kulturaval füszerezett termeszeti csodak. Egyuttal mindket oldalon a rengeteg törtenelmi emlek ami sehol mashol nemlathato. Sumer kortol a romai es bizanci idökig hihetetlen mennyisegü latnivalo van. Törtenelem kedvelöknek aranybanya. Egy 50 liras muzeum kartyaval az orszag összeg muzeuma latogathato ingyenesen, nagyon keves, 4-5 kivetellel. A kempingek nincsenek jol kiepitve, forgalmasabb turista helyeken vannak, amugy nyilvanos parkolokban oldjak meg, ami itt nem tilos. Nagy tavolsagok vannak, 3 db 190 wattos solar panelt es dupla akkut hasznalunk. Allandoan sut a nap, igy elegendö jo par napig külsö csatlakozas nelkül. Klima csak Antalyaban szükseges a hömerseklet es a paratartalom miatt, mashol teljesen kibirhato nelküle. Viz minden uton van valahol,ha mashol nem a Camikban(mecset).
İngyenes, keres nelkül lehet vetelezni.
A hütöben nem erdemes etelt hosszu idöre tarolni, minden faluban van helyi kis piac es hentes ahol nagyon olcson lehet bevasarolni frisset. A vezetes veszelyes üzemnek minösül, az utakon BARMİ elöfordulhat. Allatoktol a veszelyes rakomanyig, idiota soförökig minden. Es itt akkor atterek a dolog rossz oldalara. Az emberek kedvesek de nagyon ostobak es egyszerüek. A szivük nagy de a fejük üres. İgy ha valami megoldasra varo gond keletkezik, nem szabad rajuk bizni a segitseget, a megoldast, mert meg nagyobb gondunk tamadhat. Sajnos ismerös segitsege nelkül nehezen megy a megoldas es Allah irgalmazzon ha a segitsegnyujtasban valami penzt szimatolnak! Pl. egy elromlott auto alkatresz csereje... Amennyiben nincs semmi problemank, ugy kedvesek es baratsagosak. Csak ne hagyjuk öket gondolkodni es föleg ne bizzuk rajuk barmilyen ügy megoldasat! A helyi etelek nagyszerüek, erdemes ez ügyben is tajekozodni.
İgy elsöre ennyit gondoltam leirni, ha esetleg igeny lenne ra, folytatom.
Erdekes lehet a tajankent valtozo inyencsegek listaja, mit hol erdemes megkostolni.
A helyi rendörökkel hogy erdemes es lehet szot erteni.
Hogy lehet biztonsaggal auto ügyben eljarni.
Mely benzinkutaknal nem erdemes tankolni.
İnternetet hol talalni ingyenesen.
Mely tajakon hol erdemes megallnies hol nem.
Esetleg fenykepeim vannak vagy több ezer....
Üdv!

Megköszönte: rlacika, horvathpapa, nemo25, NagyPapa, Pegi, Srychy, gattila, apóka, Vertigo, szgita

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2011 szept. 30 18:20 #30938

Sziasztok!

Nagyon leült ez a topik, így gondoltam írok ide is.(az Albánia mellett)
Az Albánia - Montenegró körutunk előtt két éjszakát voltunk Isztambulban, majd egy éjszakát Görögországban a Meteoráknál.
Isztambulba nagyon későn érkeztünk és a Mistik Kempingbe mentünk.Másnap a kemping tulajának valamilyen rokona bevitt kocsival a Sultanahmet városrészbe és értünk is jött (60 EUR oda -vissza).
Másnap már a lakóval mentünk be Istambulba és megkerestük az ebben a topikban ajánlott parkolót.Megjegyzem, hogy a Kennedy cad.-en egymás után két parkoló is van (közel egymáshoz)
Mi túlszaladtunk az elsőn és a másodikban parkoltunk le.Az elsőt (a Kennedy cad-en haladva a Topkapi felé az első) ajánlom mert az kulturáltabb.Ezt később gyalog vissza fele jövet lecsekkoltuk amennyire tudtuk.
Mi ahol parkoltunk nem volt áram (azt mondták probléma van vele, de én lehetőséget sem láttam) és ahol megállítottak bennünket merev pisi szag terjengett.
Egész napos gyalogos városnézés után úgy döntöttünk, hogy tovább megyünk és a Görögország felé vezető út melletti MOCAMP Istanbul kempingben alszunk.
Isztambulból a kivezető út egy rémálom volt.
Óriási forgalom hatalmas dugókkal, és a GPS olyan utcákba vezetett, hogy az egyik oldalon parkoló (lehet, hogy szabálytalanul) autók mellett oda-vissza forgalom volt.
Sokszor úgy fértünk el, hogy mind a két kocsinak be kellett hajtani a tükrét.és ezt lépésben tettük meg három órán keresztül.
Egy - valószínű - építkezés miatt eltereltek bennünket egy olyan meredek és hirtelen vízszintesbe átmenő utcára, ahol a lakó hátulja teljesen felült, felakadt és összetört a hátsó lökhárító bal oldala, és letört a szennyvíz elzáró csap.
Láttam én, hogy problémás a lemenet, de nem tudtam három- száz métert vissza tolatni egy majd harminc fokos lejtőn, pláne úgy, hogy mögöttem állt vagy tizenöt személyautó.
Szóval ezek a rossz élményeim vannak Isztambulról.(ami csak fokozódik valószínűleg, ha meglátom a javítás számláját.)
Szóval az isztambuli közlekedés egy rémálom, senkinek nem ajánlom, hogy akár személygépkocsival is a belvárosba menjen.
(Aki bevitt bennünket első nap a városba másfél óra alatt ért be, pedig látszott rajta, hogy jól ismeri a várost.)

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2011 jún. 09 19:29 #29847

Sziasztok! Még útközbeni autópályás alvóhely koordináta kellene Bulgáriában.Köszi

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2011 máj. 28 16:18 #29751

Jamesz írta:

Mi elöször a 70 évek közepén voltunk , és azóta kb. 15 alkalommal jártunk Törökországba .
:smt217
Az általunk megismert török emberek szívélyesek , elutasítóak , becsületesek , gazemberek , vidámak , komorak , segítőkészek , akadékoskodók , irigyek , adakozók……pontosan úgy ahogy a magyarok !!!
#-o
Talán ezért szeretnek minket jobban a többi nációnál !
:D


Én addig nem aggódok amíg az általam a találkozókon megismert klubtársak alapján ítélik meg kis országunkat. :)
Inkább attól tartok ,hogy az őseink és a mi munkánkat elszúrja néhány túlfizetett diplomata. #-o

:oops:


4

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

  • Jamesz
  • Jamesz profilkép
2011 máj. 28 16:01 #29750

Mi elöször a 70 évek közepén voltunk , és azóta kb. 15 alkalommal jártunk Törökországba .
:smt217
Az általunk megismert török emberek szívélyesek , elutasítóak , becsületesek , gazemberek , vidámak , komorak , segítőkészek , akadékoskodók , irigyek , adakozók……pontosan úgy ahogy a magyarok !!!
#-o
Talán ezért szeretnek minket jobban a többi nációnál !
:D

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2011 máj. 27 18:54 #29747

Blue írta:

Ja és Attila t a Hun vezért istenitik (Atatürk után a második).
Azt is tudják hogy nekünk is ő volt a főnőkünk, ugyhogy szorult helyzetben ezen a vonalon biztos találtok néhány közös felmenő rokont a szerv vel.
Ezzel a történrttel sokkal jobb elbirálásba kerülsz egy trafinál is mint a helyiek.
:lol:
Igen igen ez így igaz


Laci

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2011 máj. 27 17:30 #29745

Ja és Attila t a Hun vezért istenitik (Atatürk után a második).
Azt is tudják hogy nekünk is ő volt a főnőkünk, ugyhogy szorult helyzetben ezen a vonalon biztos találtok néhány közös felmenő rokont a szerv vel.
Ezzel a történrttel sokkal jobb elbirálásba kerülsz egy trafinál is mint a helyiek.
:lol:

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2011 máj. 27 14:39 #29744

Pionyir írta:

A rendőrök is segítőkészek,


Nem is merek én ellent mondani tanult lakóautós kollégáimnak.
:lol:

De azért láttam én már öregedő, feltehetően a helyi zárt fekete női ruha viseletet eggyenruhára cserélő kifényesített rangjelzésű matrónát (olyan szemöldökkel mint Brezsnyevnek) Atatürk bácsi fényképe alatt csak helyi nyelven beszélve rend őre ként.
Na azt a tolarenciát nem kívánom senkinek pedig nem is rosszalkodtam és csak kérni akartam.
Szerintem is az átlagtól nagyobb százalékban segítőbek mint az eu más tályain. De azért nem árt számolni vele hogy az éremnek két oldala van.

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2011 máj. 26 19:47 #29737

tclar írta:

Sziasztok! Bármi info jöhet ami Isztanbul vadkamper és látogatással kapcsolatos.Pl a 40-es hozzászólásban lévő parkoló elég nagy? Nem lesz tele Júli elseje körül? Köszi
Ez a lehetőség fennáll de szerintem min 40 lakó elfér a nagy parkolóban , az oldalágon is sok hely van ( ha beengednek oda) a törökök este vonulnak le családostúl akkor már nehezebb a helyzet próbálj meg inkább délelőtt érkezni.
Nem olyan elzavarós tipusuak álj be ahova mondják, majd ha felszabadul jobb hely álj át ( kicsit morogni fognak de nem komoly)Nem bánod meg tök jó hely valószínü hogy azért népszerü
Amúgy akkor ott már jó meleg lesz ha szerencséd van fa alá is állhatsz.
Nem árt ha tudod hogy az ázsiai oldal jóval ólcsóbb.


Laci

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2011 máj. 26 19:27 #29736

Sziasztok! Bármi info jöhet ami Isztanbul vadkamper és látogatással kapcsolatos.Pl a 40-es hozzászólásban lévő parkoló elég nagy? Nem lesz tele Júli elseje körül? Köszi

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Moderátorok: MLK

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.