Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám

emo Biztonság, széfek

Több
2018 máj. 16 07:57 #52780

Mi azért használjuk az ajtón a ráhajtható zárat (ha bezártuk volna Franciaországban valószínűleg nem törték volna fel a lakót).
Mi biwakosok vagyunk, de általában szezonon kívül utazunk délre (télen, tavasszal, ősszel) és igyekszünk biztonságosnak tűnő helyeket választani éjszakára, illetve városnézés idejére.
Azért bármennyi biztonsági intézkedés, berendezés is van, alapvetően szerencse kérdése, hogy kinél próbálkoznak be.


Judit
Megköszönte: Tiborc

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2018 máj. 10 12:11 #52771

Elejében én is mindenféle dolgon gondolkoztam. Megvettem a széfet, beépítettem. Megvettem a külső ráhajtható zárat és beépítettem. Azután olvasgattam a tapasztaltabbak hozzászólásait. Rlacika esetéből tanulva a külső ráhajtható zárat csak kinyitva, kapaszkodóként használjuk, kényelmes. A széfet, ha elmegyünk nyitva hagyom, egy 5 ezer forintos laptoppal kibélelve. Ha feltörik és kitépik a páncélt a szekrényből, nagyobb kárt csinálnak, mint az érték, amit elvisznek. A ráhajtós zárat kívülről kitépik az ajtót tartó kerettel együtt, lásd Rlacika esete és kemény forint kár keletkezik.
Ha bivakolunk az első ajtókat összekötjük belőlröl jól láthatóan, mivel fiat ducató, aminek a zárja könnyen nyitható, de így fizikailag nem nyílnak az ajtók, csak ha betörik az üveget.
Riasztónk van, de jobban bízok a beépített "indításgátló"-ba, ami egyedi.
Ha trélerre teszik, akkor is tudom követni az autó útját, egyszerű módszerrel.
Csak a tapasztalataimat írtam le.
Ellophatatlan autó talán csak a Wörthi-tó partján álló golf II. galeria.vezess.hu/files/224/072/000/7222..._590429_1000x700.jpg

Szerintem ez szerencse kérdése.


Szeret
Megköszönte: NagyPapa, Tiborc

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2018 máj. 09 20:46 #52769

Kedves NagyPapa,
ismét köszönöm a választ és a bölcs tanácsot. A zárak tényleg adott esetben nagyobb gondot okozhatnak. Szomorú, hogy ez a helyzet. Sajnálom a rossz a tapasztalatokat, én is vékonyabb vagyok egy kocsival... Vinnem kell a cuccaimat, ha fotózni akarok. Részben lesz egy egyedi széf és viszek kamu rossz fényképezőgépet és laptopot, amit kicsit dugok el. Néztem videot az ablakkilincset rögzítő kis stiftektről, akkor ezt sem érdemes, mert széttörik az egész ablakot inkább?
A blogok kicsit nagyobb szabadsággal kecsegtettek, de majd beletanulok. Reméljük nem lesz magas ára.

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2018 máj. 09 13:43 #52767

Legjobban a csiga kifosztásától tartok én is.
Ennek elkerülése céljából az alábbiakat tettem egy tehergépkocsi (furgon) lakóvá alakítása során:
- furgon, tehát fémlemez a külső burkolata
- Bennhagytam a lakótér és a vezetőfülke közötti (fém) válaszfalat.Kényelmetlen, de tudni kell, hogy ami nekem kényelmesebbé teszi az életemet, az a tolvajnak is az!). A vezetőfülke nem védhető meg biztonságosan (mert akármit csinálok, az rontja a kilátást, ami a balesetmentes közlekedéshez kell. A vezetőfülkében nem hagyok értékes dolgokat.
- kevés és kicsi ablakokat vágtam, amin felnőtt ember nem fér át.
- Az oldalajtóra és a hátsó ajtókra egyedi (saját) tervezésű-gyártású zár készült.
- Természetesen van az autóban titkos rekesz, aminél a fő szempont az, hogy észrevehetetlen legyen.

Leírva ennyi.
Gyári lakónál - értelemszerűen - ezek nagyrészt utólag sem valósíthatóak meg. Ezért remélem, hogy az utcán nem az enyémmel fognak küszködni.
Üdv mindenkinek: István


A legjobb lakóautó az enyém!
Megköszönte: NagyPapa, Tiborc

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2018 máj. 09 10:23 #52766

Tiborc írta:

Köszönöm!
ez megerősít, ahogy néztem iparág dolgozik a zárnyitáson, így a lakóautóknál megvehető egyébként nem olcsó zárakra is van biztos eszköz. és gyakorlat. Még nem volt alkalmam ilyeneken gondolkodni, de majd most.
Arról esetleg tapasztalat, hogy a buszriasztók lemerítik-e az akksit?

Nincs biztos megoldás, de ezt Te is tudod..
Amit ISTOZI az a járható út. Ennél jobb megoldás csak és kizárólag egy dolog van, menj be biztonságos kempingekbe. Hiába vagy motoros, egy lakóautó átkutatásához elegendő 1--2 perc..
Hozzánk a közel 200 nm kertes házunkba mikor betörtek ketten voltak és a hét szobát minden bútorát áttúrták 1perc 47 másodperc alatt...A riasztó mozgásérzékelőnek memóriába tett adatai alapján rekonstruált adat...
Mi annak idején belemásztunk abba a "rábeszélésbe, hogy méregdrága plusz zárakat tetettek fel velünk a lakóautós szervizesek-kereskedők. Soha sehol nem fordítottuk rá ezeket a zárakat, ha el tudnám tüntetni a nyomukat is szívesen leszedném mind az ötöt...
Ma már tudjuk, hogy nem szabad használni őket, mert sokkal nagyobb károkozással mennek be a tolvajok, amikor azzal együtt törik fel. A hangos riasztók annyit érnek, mint itthon a személyautókban, mondjuk, ha megszólal egy a parkolóban... A kutya sem foglalkozik vele. Ezek a hangos riasztók egy dologra biztosan jók: lemeríteni az akkupakkokat...Ha sokáig szól még rád fog haragudni mindenki, aki azt kénytelen elhallgatni, tűrni a "zajt"!
Az SMS jeladóhoz egyszer a hardver és a SIM kártya kell, annak nem kevés költségeivel, és még mindig ott van az időfaktor..
Vannak klubtársaink akik sokat biwakolnak de ehhez sok-sok tapasztalás kell, hogy azt hol és hogyan, és mikor tehetik meg.
A veszélyes zóna határa az okosok szerint az Észak-Olasz határ horizontális vonala, tőle északabbra csökkenő a veszély, tőle délre egyre erősebben nő..
Kemping, vagy kamerával figyelt, őrzött stellplatz..
No és még ott sincs száz százalékos biztonság, mert pl Spanyolországban kempingben fosztották ki az egyik ismerősünket. Tévedés azt hinni, hogy csak a fekák lopnak... Rengeteg a román és sajnos a magyar is közöttük..
Itt a fórumon hatalmas a már megírt irodalom ebben a témában, jó böngészést kívánok hozzá...
A lopásvédelemhez csupán annyit, hogy úgy hazai, mint külföldi viszonylatban rendkívül alacsony a lakóautó lopások százaléka, azaz ezeket nem ellopják, hanem kifosztják...
Még egy észrevétel: Ha kicsit is bonyolultabb a zár, akkor egy mozdulattal kinyitják bármelyik ablakodat, pillanatok alatt és akkor még nagyobb a károd ...
:meghajol :sir


A munkához túl öreg, az elmúláshoz túl fiatal, a lakóautózáshoz extrán fitt...

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2018 máj. 09 07:19 #52765

Köszönöm!
ez megerősít, ahogy néztem iparág dolgozik a zárnyitáson, így a lakóautóknál megvehető egyébként nem olcsó zárakra is van biztos eszköz. és gyakorlat. Még nem volt alkalmam ilyeneken gondolkodni, de majd most.
Arról esetleg tapasztalat, hogy a buszriasztók lemerítik-e az akksit?

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2018 máj. 09 06:41 #52764

"autót elkötés ellen érdemes védeni?"
Bármi megvéd, ami NEM gyári. Elvileg (városban) 3 percnél több időt nem fordítanak a rossz emberek az az autó felnyitására. Lehet, hogy biwak idején ez az időtartam több (jó lehet a telefonos riasztás), de az a lényeg, hogy többlépcsős és főként egyedi megoldásokkal lehet a csiga engedély nélküli elkötését megnehezíteni. Abban gondolkodj, hogy - ha úgy látja a tolvaj, hogy van ideje .- akkor hibakereső szerelőként áll a nem indítható autóhoz. Tehát nem elég 2 vezeték megszakítása, mert azt könnyű kiváltani. Üzemanyag elzárása, mechanikus akadály pl. sebességváltás, vagy a kormányzás akadályozására, vagy hasonlók.


A legjobb lakóautó az enyém!
Megköszönte: Nyomi

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2018 máj. 08 22:35 #52763

Kedves Lakóautósok,
most kezdem ezt a műfajt, mivel fotós vagyok és biwak lenne ezért valami biztonsági megoldáson gondolkodom.
Elnézve a zárfeltörős videókat látom hogy abszolút megoldás nincs. Lakásnál nekem bejött a telefonon hívó riasztó, azóta nem törtek be, de azelőtt 3x.
Itt arra gondoltam, ha nem akarom teleaggatni mindenféle zárral retesszel az ajtókat, hisz az összes nyílást megvédeni nem tudom, ezért tennék egy széfet, alvázhoz hegesztve és egy riasztót. Itt olvastam hogy jó a bent szóló 110 db-es riasztó mert nagy stresszt okoz, de vajon elég e és nem jobb egy ilyen telefonon hívós? Van erről tapasztalat? Mivel motort vinnék, elvileg hamar vissza tudok érni ( hacsak nem messzebbi városnézés van) és nehezítésnek ráadásul dél Európa lenne a célom. Mit lenne érdemes, illetve magát az autót elkötés ellen érdemes védeni?
Köszönöm a tapasztalatok megosztását!

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2018 ápr. 25 09:54 #52736

De vannak speciális széfek az autók számára. Ez megoldja az összes problémát, és jól néz ki. Itt láttam már itt www.saffortszef.hu/
De abban a pillanatban nem találom

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2017 okt. 28 17:59 #51407

a biztonsági fóliák üvegen jók. Edzett üvegen annyi haszna van, hogy egyben esik ki ha már egyszer berobbant. Szerelés előtt azért nem árt átgondolni, hogy van amikor ki is kell jönni!Hooliboy írta:A normális fóliák érnek valamit,de gondolom,áruk is van.Meg kell dolgozni rendesen,hogy átjuss rajta :-)


Nyomi
Megköszönte: Hooliboy

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2017 okt. 28 12:22 #51401

A biztonsági fóliák csak az üvegablakokon érnek valamit, a lakóautók polikarbonát ablakain nem sokat érnek és értelmetlenek, mert könnyebben leszakadnak a záróelemek a mi ablakainkról.


A munkához túl öreg, az elmúláshoz túl fiatal, a lakóautózáshoz extrán fitt...

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2017 okt. 27 19:18 #51396A normális fóliák érnek valamit,de gondolom,áruk is van.Meg kell dolgozni rendesen,hogy átjuss rajta :-)


Erika-Zsolt

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2017 okt. 24 17:00 #51363

Sőt, bent megy ki az ember tőle...:rohog
Nyomi írta:

A legjobb védelem lakó kifosztása ellen a bent elhelyezett legalább 110 decibeles sziréna. Ha bent megy ember még a kilincset sem találja meg úgy szétveri a koncentráló képességedet a fájdalom. Valaha foglalkoztam biztonságtechnikával. Feltörhetetlen autó, páncél, ablak nincs. A feltörésre fordított idő, és a lebukás kockázata ami meghatározza a feltörés tényét. Az egyedi riasztó, a rejtett kapcsoló, a nem szokványos zár, az ablakon a keresztvasrúd stb ez segíthet. A többitől sokat nem lehet várni.woodoopilot írta:
Az ablak betörés ellen van valami bevált mechanikai védelem? Pl. ér valamit a betörésvédő fólia?
Nemrég a dekoros ismerősöm egy kamion ablakára ragasztott ilyen fóliát. Állítólag kalapáccsal se lehet betörni, de nekem nagyon gyanúsnak tűnik, hogy az a vékony fólia tényleg betörhetetlenné teszi az ablakot.
Gondolkodtam rajta, hogy valamilyen lemezből (pl. alu v. dibond) lehetne csinálni az oldal ablakokra védő burkolatot, amit lehúzott ablaknál lehetne beakasztani az ajtó keretbe, aztán ha felhúzzuk az ablakot, már nem lehetne kivenni. De nem tudom mennyire érdemes "páncélozni" egy lakóautót, mert ha nagyon akarnak, úgy is bemennek...


Senki nem lehet t

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2017 okt. 23 16:46 #51341

A legjobb védelem lakó kifosztása ellen a bent elhelyezett legalább 110 decibeles sziréna. Ha bent megy ember még a kilincset sem találja meg úgy szétveri a koncentráló képességedet a fájdalom. Valaha foglalkoztam biztonságtechnikával. Feltörhetetlen autó, páncél, ablak nincs. A feltörésre fordított idő, és a lebukás kockázata ami meghatározza a feltörés tényét. Az egyedi riasztó, a rejtett kapcsoló, a nem szokványos zár, az ablakon a keresztvasrúd stb ez segíthet. A többitől sokat nem lehet várni.woodoopilot írta:

Az ablak betörés ellen van valami bevált mechanikai védelem? Pl. ér valamit a betörésvédő fólia?
Nemrég a dekoros ismerősöm egy kamion ablakára ragasztott ilyen fóliát. Állítólag kalapáccsal se lehet betörni, de nekem nagyon gyanúsnak tűnik, hogy az a vékony fólia tényleg betörhetetlenné teszi az ablakot.
Gondolkodtam rajta, hogy valamilyen lemezből (pl. alu v. dibond) lehetne csinálni az oldal ablakokra védő burkolatot, amit lehúzott ablaknál lehetne beakasztani az ajtó keretbe, aztán ha felhúzzuk az ablakot, már nem lehetne kivenni. De nem tudom mennyire érdemes "páncélozni" egy lakóautót, mert ha nagyon akarnak, úgy is bemennek...


Nyomi
Megköszönte: Hooliboy

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2017 okt. 19 20:11 #51318

Sajna nem az ablakot akarják betörni, hanem felfeszítik, leszakítják és eldobják, majd pedig bemásznak. Ennyi.
woodoopilot írta:

Az ablak betörés ellen van valami bevált mechanikai védelem? Pl. ér valamit a betörésvédő fólia?
Nemrég a dekoros ismerősöm egy kamion ablakára ragasztott ilyen fóliát. Állítólag kalapáccsal se lehet betörni, de nekem nagyon gyanúsnak tűnik, hogy az a vékony fólia tényleg betörhetetlenné teszi az ablakot.
Gondolkodtam rajta, hogy valamilyen lemezből (pl. alu v. dibond) lehetne csinálni az oldal ablakokra védő burkolatot, amit lehúzott ablaknál lehetne beakasztani az ajtó keretbe, aztán ha felhúzzuk az ablakot, már nem lehetne kivenni. De nem tudom mennyire érdemes "páncélozni" egy lakóautót, mert ha nagyon akarnak, úgy is bemennek...


Senki nem lehet t

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2017 okt. 19 17:59 #51315

A valódi (erősebb) betörésvédelmi fóliával védett ablakon szinte csak baltával lehet átmenni (lyukat kell vágni rajta), ami, ugye kicsit sem szokványos tevékenység, Szóval a tolvajok többsége ellen jól véd. Viszont jól kell felragasztani. Az adja a legjobb védelmet, ha a kiszerelt üveg teljes egészében kap fóliát és azzal együtt megy vissza a helyére. A fólia a lakók kétrétegű ablakát is megvédi a betöréstől, de ezeknek az ablakoknak a záró mechanizmus a gyenge pontja.
A saját lakómon olyan kismagasságú ablakok vannak, amin egy felnőtt nem fér át. Nagyobb ablakoknál ezt az eredményt el lehet érni úgy is, ha az ablakra olyan fém keresztrudat teszünk, ami mellett (alatt-felett) nem fér be egy ember. Így is jó esély van arra, a megerősített védelemmel ellátott autót otthagyják, mert fognak találni olyat, amibe kevésbé macerás bemenni.
Tudom én is, hogy tökéletes védelem nincs (a mackókat is felnyitják), de - úgy tűnik - hogy ha a tolvajnak van választási lehetősége, akkor a kevésbé védett autót szokta választani. Szóval az is hasznos, ha a védelem jól látható.


A legjobb lakóautó az enyém!
Megköszönte: woodoopilot

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2017 okt. 19 17:07 #51314

Az ablak betörés ellen van valami bevált mechanikai védelem? Pl. ér valamit a betörésvédő fólia?
Nemrég a dekoros ismerősöm egy kamion ablakára ragasztott ilyen fóliát. Állítólag kalapáccsal se lehet betörni, de nekem nagyon gyanúsnak tűnik, hogy az a vékony fólia tényleg betörhetetlenné teszi az ablakot.
Gondolkodtam rajta, hogy valamilyen lemezből (pl. alu v. dibond) lehetne csinálni az oldal ablakokra védő burkolatot, amit lehúzott ablaknál lehetne beakasztani az ajtó keretbe, aztán ha felhúzzuk az ablakot, már nem lehetne kivenni. De nem tudom mennyire érdemes "páncélozni" egy lakóautót, mert ha nagyon akarnak, úgy is bemennek...

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2017 okt. 19 13:47 #51312

A belső riglivel meg a mechanikus védelemmel egyetértek. És az olyan védelmet tartom hatékonynak, ami csak 1 (egy) példányban létezik. Annak egy picivel nehezebb kitalálni a nyitját, mint amit - egy kikölcsönzött verdán - a műhelyben szétszednek és kikeresik a gyenge pontját.


A legjobb lakóautó az enyém!

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2017 okt. 19 13:30 #51311

Mint biztonságtechnikával foglalkozó csak annyit fűznék hozzá, hogy a titok abban van, hogy tudja, hol kell ütögetni és mikor. :-)
De az biztos, hogy a Praktikerben árult bútorszéf nem egy kategóriájú mondjuk egy Burg Wachter-rel. :-)

A riasztót illetően: ki miben hisz, attól érzi az "otthonát" biztonságban. Mi a mechanikai védelemre szavaztunk, bár még nem kerültek felszerelésre az eszközök. Egy rigli belül nem merül le, nem heckelhető. :-)

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Több
2017 okt. 01 13:00 #51132

Hooliboy írta:

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni,hogy valaki használ ilyen riasztót a lakójában?A véleményére lennék kíváncsi.A leírásból egész jónak tűnik és bővíthető is.
www.dometic.com/hu-hu/hu/term%C3%A9kek/b...csafe-ms-680-_-63993

Csak mielőtt pénz költesz ilyen kütyükre azért jó ha tudod: ezek a riasztók annyit érnek mint egy személyautóba beépített riasztó, a kutya sem figyel rá, sőt azért lesznek a körülötted levők, hogy állítsd már le, mert hangos...
:sorry :sir :rohog


A munkához túl öreg, az elmúláshoz túl fiatal, a lakóautózáshoz extrán fitt...
Megköszönte: Hooliboy

Jelentkezz be, és csatlakozz a beszélgetéshez!

Moderátorok: MLK

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.