Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

20 éves Jubileumi Találkozó - Cserkeszőlő

2011. június Toszkána, nagyvárosok

 

Szombat délután 13 órakor indultunk, szokás szerint kicsit később a tervezettnél, de már ez is bele van kalkulálva. Indulás után gyors ebéd az első Mc’Donaldsban. Jeges csokit nem kihagyni! Eltalált cucc!

Éjszaka érkeztük meg Lignano-ba (Pino Mare Village Camping www.pinomare.it), vasárnap reggel jelentkezünk be a kempingbe, ahol reggel 8-kor még nem találtunk szabad helyet, de szerencsére fél 10-re felszabadult egy számunkra épp ideális placc. Kedd este indultunk csak innen tovább. Addig pihengettünk, dolgoztunk (a kempingben egészen jó minőségű wifi jár minden felnőttnek napi 4 órás kártyával ingyen), strandoltunk, élveztük a megszokott kényelmet, a homokos strandot.

Kedd este 19 órakor felszedtük a sátorfát. Irány Firenze.

Az éjszakára az ADAC-ból kinézett Firenzei parkoló "kissé" odébb, Poggibonsiban volt. A cél előtt 550 mérerre egy 14%-os szűk, kanyargós emelkedőnél hajnali 1 órakor megszavaztunk egy hátra arcot. Egy közeli Pam áruház parkolójában töltöttük az éjszakát az épület oldalában. Reggel nem kellett messzire menni bevásárolni.


Innen a kb. 12 km-re lévő SAN GIMIGNANO-ba mentünk. A városkában szinte mindenütt jelzik a lakóparkolókat, több helyen az út szélén 6 méter alatti kocsival ingyen is lehet parkolni. Mi egy kicsit nagyobbak vagyunk. Az egyik körforgalomban elénk vágott egy robogós, hátán CAMPER felirattal, és intett, hogy kövessük. Olvastunk másik beszámolóban már a helyi fizetős parkolóról, így bátran követtük, gyanítottuk, hogy oda visz. A parkoló nem volt messze. Megálltunk a kapuban, hogy előbb besétálunk a recepcióhoz tájékozódni az árakról, feltételekről. De már jött is szembe egy hölgy, kezében az ismertetővel. Oda adta, és már ment is vissza. Nem erőszakoskodtak, hagytak dönteni. Áram, víz, leeresztő, WC ürítő, WC, zuhany. A vizesblokkban egy kabinon belül együtt van a WC és a zuhany a kicsit öregecske, de rendben tartott faházban. 1 napra 20€ vagy óránként 3€, ebben az árban benne van az ingyenes kisbusz szolgáltatás mely óránként viszi ill. hozza vissza a vendégeket és kb. 150 méterre tesz le a várfal bejáratától. Mi elégedettek voltunk, távozáskor 15€-t fizettünk. A nagy melegben tett séta után jólesett a kényelmes zuhany. A főtéren található kétszeres világbajnok fagyizóra a sofőr is felhívta a figyelmünket. Megkóstoltuk. Tényleg isteni! Olyan ízekért is oda voltam, amiket szinte sosem eszem, mint pl. a kókusz vagy a joghurt. Ami még nagyon szimpatikus volt: papírpohárkába kértük a fagyit. A nagyobbik unokám nem tudott 3 félénél kevesebbet választani. A kiszolgáló elővette a 3 gombócnak megfelelő méretűt és beletette az első gombóc fagyit (citrom), majd amikor észrevette, hogy egy alig 20 kg-os csöpp lány szeretné ezt elfogyasztani ő maga javasolta, hogy ad egy 2 gombócos poharat és abba teszi bele a 3 ízt, kicsit kisebb gombócokkal. Örömmel fogadtuk az ötletet. Így nem kellett kidobni a maradékot, és kevesebbet is fizettünk, csak a 2 gombócos pohár árát.


San Gimignano után átmentünk SIENA-ba. Itt is a lakóautó parkolót jelző táblákat követtük. Könnyű volt megtalálni. Az út egyszercsak kettévált, és a két irány között keletkező sziget volt a lakóautós parkoló. 8-20 óráig fizetős, 20€/kocsi, azon túl ingyenes. Mi 19:20-kor érkeztünk. De a recepciós nem kérte el a hátra lévő 40 percre a 20€-t, persze előtte rákérdeztünk, hogy kell-e még fizetni, ha csak 2-3 órát maradunk. Nem kellett. Azt is megmutatta, merre induljunk a központba. Innen is lenne kis turistabusz fel a várba, de ilyen későn már nem járt. Tudatosan döntöttünk úgy, hogy az átlag 40 fokos hőségben nem szeretnénk várost nézni, inkább reggel és este, és még a fényképezéshez is ideálisabbak ilyenkor a fények. Iránymutatásának megfelelően kb. 10 perc séta után értük el a várfalat, ahol boldogan fedeztük fel a mozgólépcsőt jelző táblákat. Ott is volt, rögtön a várfal oldalában. Így aztán 5-6 mozgólépcsőn kényelmesen, kulturáltan juthattunk fel a várba. Odafönt érdemes figyelni az eligazító táblácskákat, azt is jelzik, hol érdemes kisétálni, megnézni a panorámát. Éjszakára visszamentünk a múlt éjjeli helyre, a Pam parkolójába.


Csütörtökön VINCI, és ott a Leonardo múeum volt az első cél. Vinci előtt van egy 24 órás, ingyenes lakóautó parkoló szevízhellyel. De fent a városban sem tiltja sehol a parkolást, csak aludni nem lehet. A múzeum persze esővíz beszivárgás miatt átmenetileg zárva volt. Szerintünk már hetek óta. A tábla csak annyit ígért, hogy „amint lehet, újranyitunk”. A városka ettől még persze nagyon hangulatos, bájos várral.


A következő állomás LIVORNO kikötője volt. A kikötőnél találtunk lakóautós parkolót, de a város másik, déli részén ahol a tengerparti sétányok vannak, is bőven akadtak lakóautók parkolására alkalmas helyek, és bár nem jelezték, de nem is tiltották a lakós parkolást, álltak is ott szép számmal. Megnéztük a tengerjárókat és a halászhajókat. Majd az SS1-en elindultunk Cecina felé.


CECINA-ban 1 lakóautó parkolót találtunk a táblák alapján, ami valójában a Village kempinghez tartozó külső parkoló a bejárattól kb. 200 méterre. 19€ 24 órára és ezért a kemping vizesblokkját lehet használni. Áram nincs. A tengerpart innen kb. 1 km séta. A kempingben is lehet éjszakázni kempingárakon. Mi este 10 órakor értünk oda, ha akkor bemegyünk és reggel 8-ig távozunk, akkor 1 éjszakát, azon túl 2 éjszakát kell kifizetni. Mivel mi reggel 8-ig felébredni sem óhajtottunk, és a külső parkolóból sem volt kedvünk besétálni egy jó zuhanyzásért (7-en utaztunk épp a fedélzeten), így megkerestük a másik kempinget. A másik a Bocca di Cecina a város szélén van, van saját strandja, az 1 éjszakát kifizetve másnap délig maradhattunk. Csupán arra kellett figyelni, hogy pénztár csak de. 11 óráig van. Itt maradtunk.


Másnap Cecina-ból délben elindulva PISA volt a cél, de nem szerettük volna a legnagyobb melegben megnézni, ezért először Marina di Pisa-ba mentünk, eltöltöttünk 2 órát a tengerparton, és csak ezután mentünk be Pisába. Itt is követtük a camper parkolókat jelző táblákat. Könnyen megtaláltuk, tágas parkoló, szervízlehetőséggel, kedves parkolóőrrel, aki viszont nem beszélt angolul, mi szerencsére brekegünk olaszul, így kedélyesen elcsevegtünk. A parkolás 3 órára 3€, 5 órára 5€ 8 órára 8€, ha éjszakázni szeretnénk akkor összesen 12€, ami a szerviz díját is tartalmazza. Ha külön szervizelni szeretnénk az 3€. Parkolóóránál kell fizetni, de a bácsi így is minden autót adminisztrál. Megmutatta merre menjünk a Csodák teréhez, illetve a centrumhoz. 5 órára váltottunk jegyet, de megnyugtatott, hogy ha mégis itt szeretnénk éjszakázni, semmi baj, majd reggel kifizethetjük nála a bedobott 5€, és az éjszakázós 12€ tarifa közötti különbséget. A ferde torony kb. 800 méterre, jól jelzett útvonalon közelíthető meg, de napközben kisvonatok, és buszok is közlekednek oda.


Éjszaka még átugrottunk LUCCA-ba és ott töltöttük az éjszakát. A szintén táblákkal végig jól jelzett parkoló 3 saroknyira van a történelmi városrész falától, kb. 10 perc séta. Ha 60 percnél rövidebb ideig vagyunk a parkolóban csak szervízelni, akkor 3€, 24 órára 10€, kiemelt (ünnep) napokon 14€. Délelőtt nagyot sétáltunk a városban. Nagyon hangulatos.


Délután FIRENZE-be mentünk. Itt előre tartottunk a parkolástól, mert semmi konkrét infónk nem volt. Sehol nem találtunk lakóautóparkoló jelzést, végül az Arno partján sikerült leparkolnunk, kb. hajszálra ugyan ott, mint 4 évvel ezelőtt, 2 híddal a Ponte Vecchio előtt. Kényelmes sétatávra a látnivalóktól. Szombat este volt, így a munkanapokon a parkolást tiltó táblák nem voltak aktuálisak. Az Arno-ból épp odaérkezésünkkor fogtak ki a zubogón egy méter fölötti harcsát. Nem tudom, hogy minden szombaton így van-e, vagy csak most volt valami rendezvény, de szinte minden sarkon pakolták ki éppen az erősítőket, hangfalakat, mire visszaértünk már minden sarkon szólt a zene, mintha utcazenefesztivál lenne. A rendőrök e miatt a mellékutcákba senkit nem engedtek behajtani.


Mivel idefelé láttuk, hogy a Firenze-Bologna szakaszon sok terelés, felbontás van az autópályán, így éjszaka terveztük megtenni ezt a szakaszt, így este 10 körül elindultunk visszafelé Lignano-ba (350 km). Padova előtt az autópályán aludtunk. Vasárnap délben érkeztünk „haza” Lignano-i törzshelyünkre, hogy még 3 napot pihenéssel töltsünk a kempingben.

Éva, Darázs

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.