Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

20 éves Jubileumi Találkozó - Cserkeszőlő

Mi inkább csak felfedezőknek számítunk mind utazások ugymind lakóautózás terén.

Az hogy beszámolót írok, annak fő oka, hogy Ti is sokat segítettetek nekünk a felkészülésben. A beszámolóitokat arra használtuk hogy ősszeólloztuk a saját utiterveinket.Útvonalakat és a látnivalók figyelembevételével,egész jó terveket tudtunk készíteni. Utolag is köszönet érte.
 A mi lakóautónk egy terepjáró pick-up és egy általam épített lakófelépítményből áll.Nem nagy de eljutunk vele A-ból B-be és ez a lényeg.
Három kisfiunk van akik nagyon bírják ezt az utazási formát.
Eléggé elevenek nem nekik való a szálloda, nekem sem mert sokkot kapnák a sok fegyelmezéstől.

  Szóval az útunk.
Agusztus 3 délután. Baráti segítséggel felrakom a dobozt.Rögzítem mert ugye az fontos dolog ,gáz elektromos bekötés után bepakolás.
Már most tudom ennek fele nem kellene de a béke fontosabb mint a kényelem.
Este már mire elindulunk Sopronnál elhagyjuk az országot.
Hajnal egy Osztrák parkolóban megpihenünk kicsit. reggeli egy padon, és indulás tovább mert ugye senki nem fáradt ,a fiúk kényelmesen alusznak a szuper kis ülésekben asszonyka végigaludta az eddigi utat,tehát megszavaztuk.
Tovább Velencébe.
Velencéig a kitáblázás jó,könnyen megtaláljuk a szigetet,behajtunk.
A híd után minden tele rendőrökkel, nem kérdeznek csak mutatják mi az ami jó nekem.Nem vitatkozunk, megyünk és egy nagy lakóparkolóba irányítanak.
Térképről is ezt kerestem volna de így tényleg egyszerübb volt.
Egésznapos városnézés, fagyizás, pizzázás .
Szt Márk tér galambkergetés,fiúk sosem láttak még ennyi galambot, élvezték.
Este vissza az autóhoz,fizetés a parkolásért.Egyébként itt figyeljetek mert van sorompós ember, de előtte kell egy automatánál fizetni Ő már csak kienged a lelkem.
Nekem azért sikerült feltartani a sort egy kicsit mire megismertem a rendszert.
Tovább délnek mert a kompig csak két nap van.
Lefelé Rimininek ,alvás egy útmenti fogadó nagy kamionparkolójában.
Reggeli után tovább, meglátom San Marino táblát ,ezt nekem látni kell,megyünk.
Felfelé megyünk. Ez az úton és a fordulatszámon érezhető.Kitáblázás jó nem kell térkép sem.
Beérve a miniállamba van egy bizonyos romantikája,feleségemnek tetszik,nekem is.
A már ismerős módszer ,a rendőrök mutatják merre menjek mert mindenki felfelé akar minni a szerpentinen égetni a kuplungot . Pedig felesleges, ezt megint utólag tudom meg, mert a lenti parkolókból mindenkit felvisznek az ingyenfelvonókkal.Összesen 12-14 parkolojuk van, lent még kényelmesebbek és mind hatalmas és,a kuplung is megmarad.
Fent a vár gyönyörű tele kis utcákkal,szuvenírárusokkal nincs belépő, sőt mikor közelítettünk a várkapuhoz, az őr megálította az autókat zavartalanul bejuthassunk.
Az egész vár mint egy mesebirodalom, a palota csupa márvány és fa kombináció.
Fent a kilátás lélegzetelálító, ha tiszta a levegő ellátni 60 km-ert is. A tenger 25 km de tisztán látni a partvonalat.Ebéd és finom fagyi után körbejárjuk az egészet. Minden 300.m-en ivókút finom vízzel kell is mert meleg van.Egy nap épphogy elég mire felfedezzük.
Este leliftezünk az autóhoz,gyors térképtájolás és tovább. Aludni megállunk egy üzemszerü épülettel szemben, egy nagy letaposott placc ,itt alszunk egy fa alatt.
Reggeli és tovább, terv Riccione akvárium. Szépen ki van plakátolva nem gond megtalálni. Nagy parkoló,de az épületegyüttes nem valami bizalomgerjesztő. Belépő sem olcsó,gyerekekre is simán kérnek[4-4és 6 évesek]kibírom.
Az egész négy épületből áll, belül már látszik mire fizettünk. Az első egy terrárium mindennel szinvonal magasan veri az ithoniakat. A második egy 3-d mozi a tenger élővilágáról, mint ha a tenger alatt lennél ,Patrik fiam meg is ijedt le kellett róla venni a szemüveget, nem szeret a víz alatt. A harmadik egy tengerészeti és hadtörténeti muzeumszerüség, panoptikum és hires hajómakettek. A negyedik egy akvárium cápákkal és mindenféle tengeri élőlénnyel.Számunkra a fő attrakció az a rájasimogató volt,min 2 óra de be kell vallanom én is gyerek lettem. Az egész nagyon megérte, teljesnapi szorakozás, kaja ,fagyi 30-ezerért és majdnem megint este van. Tovább Anconába út jó ,a városból könnyen megközelíthető a kikötő,figyelni kell a táblákat.
Kikötő még messze de már a sárgainges hölgy kérdezi hogy hová, mondom mutatja az irányt.Másik kereszteződés és már én mondom ,ők már csak mutogatnak,de azt profin. Így jutunk a terminálig ott chek-in ,tábla a szélvédő mögé már mondani sem kell semmit,csak irányítanak. Beállunk egy épület mellé ,mindenkinek ugyanolyan táblája.[Igumenitsa].
Két óra várakozás, jön egy robogós, int hogy kövessem,megyünk. Felsorakoztatnak nem tudom elképzelni, hogy ez mind beleférjen egy hajóba.De aztán elhiszem amikor meglátom[Olimpik sampion] óriási. 4 emelet a jármüveknek,többi a népnek, ez három szint,éttermekkel medencével, minden ami kell. Mi kempingfedélzeten kapunk helyet,felfedezem van rendes zuhanyzó wc . Felmegyünk körülnézni, a hajó kifut nagy élmény mindanyiunknak.Visszamegyünk a kocsihoz nagy csődület,mindenki a mi kocsinkat tanulmányozza,gratulációk és belülről is megmutogatás után végre eszünk, közben az előbbi nézelődők már géppel visszatérve fényképeznek. Kicsit hülyén érzem magam de jólesik,vigyorgok.Megemlítem az egyiknek hogy az ő luxusgépe azért mégiscsak, de Ő szerint az semmi, mert azt nem Ő építette, hát nem tudom.
Egész este gyavargás a fedélzeten,fagyi üdítő [nem drága] .
Letettük a gyereket aludni és megnéztük a naplementét. Volt benne valami romantika.Leszámítva hogy volt ott két srác akik mellettünk játszották a Titanikot vibrált a levegő.
Visszamentünk az osztrák szomszéd mondta ..kinder ok.. ezután lefeküdtünk. Reggel felkeltem mindenki aludt még a hajó éppen Korfu mellett ment a szorosban, lassan kikötünk, keltem a családot. Kikötünk ,kiüritik a hajót, profik nem kétség. Jó tanács-ne gondolkodj ,csináld amit mond vagy mutat, egyszerübb.
Igumenitsa Görögország partraszáltunk. szuper hajóút 16 óra [420 euro]öt fő és 5,5 méter kocsi.
Elindulunk a parton a híres párgai strandok felé,találunk is egyet . Nagy hullámok fúj a szél, a fiúk és én is nagyon élvezem.Estére tovább megyünk éjjel egy nagy parkolóban alszunk.
Reggeli után irány Lefkada. Gyönyörű strandok de az út durva sok helyen tolatnom kell hogy be tudjak fordulni ,a táj csodás de robogónak való. Tovább Mitikas felé,onnan Pátra a cél . Astakos faluban megállunk vízért, a falucska közepén van egy kút minden további nélkül használhattam feltöltésre. Mire végeztem a család kinézett, egy éttermet a tenger mellett. Bementünk kedvesen üdvözöltek benünket leültünk a víz mellé. Miután nem tudtuk elmagyarázni mit ennénk, behívtak a konyhába bennünket így mutogatva már a fíuknak is jobban ment. Nagyon finom volt minden, leszámítva hogy egyszer beterített bennünket egy hullám, mire a Görög újra hozott mindent halálos nyugalommal.Mi és, más vendégek szakadtunk a nevetéstől.
Érdeklődésünkre elmondták vannak délebbre kis oblők,amiértis szeretem Görögországot. Elindulunk és találtunk sok van mindjárt az út mellett,de nekünk az tetszik amit kettészel egy kis patak.Az útról látni de nem olyan közel hogy zavarna a forgalom zaja.A part kavicsos ,az autóval 5 méterre állok a víztől sík terep.Mellettem a patak jég hideg vízzel, italhűtésre bevált,gyerekekkel felduzzasztjuk, jó játék. Négy napig maradunk, Robinzon család érzés.Minden este tábortűz és zacskós leves. Mindenkinek ajánlom a helyet ,a hibája egyedül hogy elég meredek a rampája.Több lakós is megnézte de nem merte bevállalni ,szerintem ment volna mert a kecskepásztor is felment Tojotával.
Lefelé tovább a pátrai hídon át Peloponészoszra. Itt átvágtunk Korinthos felé, majd itt délnek. Megnéztük toloni partot ,felmentünk Nafpilion várába ,amin sokan elcsodálkoztak mert ekkora gyerekek nem nagyon megszokottak fent,kőszönhetően a több mint ezer lépcsőfoknak.
Megnéztük Epidafrost felejthetetlen élményt nyújt. Az ásatások még folynak de van mit nézni.A parkolóban van vízvételi lehetőség,és ott is lehet éjszakázni,legalábbis nem szoltak pedig sokan választottuk aznapra. Rendőrök járöröznek de csak azért mert a helyi srácok gyorsulási pályának használják, ez árulkodik a méretéről.
Tovább Korinthos felé.
A kishitüeknek tanulmányi kirándulás ,mire képes az ember, csodálatra méltó.
Athén nem kell magyarázni egy nap nem is elég.
MI megnéztük a kikötőt ,nem kicsi. A város forgalma rémhírekből ismert. Fő tanulságom ,ne probálj jól haladni, csináld amit tudsz majd vigyáznak rád.Ha dudál és villogtat maradj mert jönni fog. A motorosokkal senki nem törödik és ezt ők nem veszik zokon,megtanulták és megoldják. Parkolni ott fogsz ahol tudsz ,nincs parkolójegy, ahol nem tiltják ott lehet. Nekünk is sikerült valahol. Késöbb rájöttünk a sok rendőrt látva ez bizony a királyi palota, a Zeppellion és, a Parlament közti park. Nekünk senki sem mondta, hogy nem lenne szabad. Megnéztük a parkot, olyan mint egy kis állatkert teknősök szabadon, fiúk simogatás, hazaviteli szándék, lebeszélés.
Zeppelion kiállítási csarnok után Akropolis, Agora ,muzeum , Olimpiai stadion.
Vissza az autóhoz, nyugtázom senkinek nem fáj hogy ott parkolunk,megnézünk egy örségváltást,a fiúk minden tiltás ellenére utánoznak ,jó a rendőrnek Ő nevethet.
Kimegyünk a városból éjszakázunk.
Reggeli után irány Delphi.
Az út mellett megállunk mandulát szedni, Én rázom a fát a család szedi, nekünk élmény.
Delphi.... az út mellett lehet parkolni.
Aki csak egy szimpla jósdára számít az meglepődik, mert szerintem ez még Athénnál is nagyobb szám ,és régészeti terület. Nem tudok mit mondani látni kell. A muzeumban van egy makett ,hogy milyen volt ,hát aki azt mondja fejlődés ez a pár ezer év , kérdem én milyen irányba? Egyébként kisgyerekre ne kérjetek belépőt mert megsértődnek.
Tovább a panorámás hegyi utakon Thermopüllai felé. Megnéztük a forrásokat, Leonidász emlékművét, ami nagy és szép. Egyszer valaki azt írta nem nagy szám szerintem nem találta meg.
Tovább északra.
Olimpik-Paralia kimarad arra már jártunk, nem nagyon jött be,kicsit lélektelennek ítéltük, de ez a Mi véleményünk.
Meteoráknál pár éve voltunk,azt ne hagyja ki senki. Ha George Lukas látja megírja valamelyik könyvébe.Mintha másik bolygón járnál.
Thessaloniki
Gyors városnézés, irány Szitonia-félsziget,
Mi azért szeretjük mert lakóval ideális, kis öblei kis falvai miatt.
Mindjárt Nikéta alatt találunk egy helyet ,ahol sok autó áll nagy területen .Olyan mint egy kemping ,csak nincs kerítés és, így nem kell fizetni. Odaállok a parthoz kipakolunk.
Három nap pihi. Vizet ad a báros srác ,mondják nyugodtan zuhanyozzunk is,ok. Esténként élő zenés parti ,nejemnek nagyon tetszik.
Negyedik nap jön egy rendőrautó ,rendőr ideges mondja menjünk kempingbe. Én persze semmijen nyelven nem értem, Mindenesetre furcsa hogy csak a Magyar és a Románnal volt baja ,pedig a Görögökkel könnyebben szót értett volna. Nem haragszom mert hülye mindenhol van. Tartva attól másnap is szolgálatban lesz, keresek másik helyet.
Ekkor hívtam fel Gáborapa-t segítségért és megegyeztünk hogy nekem megfelel Karidi beach. 16 -km volt, ahogy mondtátok édenkert,sekély víz ,fehér homok ,türkiz tenger. Rengeteg hely a parton, csak mély a homok és nem merik bevállalni, ez az ÉN szerencsém. Jó néha a Pajero hajtáslánc. Szuper helyre beállunk hat napig csak akkor mozdulok ha valaki beássa magát a homokba. Egyből megtalálnak, persze szívesen is segítek ,mindenkinek.Kézzel fogom a polipot ,amin az olaszok és,a Görögök is csodálkoznak. Ők félnek hogy megharapja a kezüket, mondjuk van benne valami, vigyázni kell .Mekkorát néznek mikor a Magyar ebből is pörköltet csinál. Le az előitéletekkel tényleg finom, négyet fogtam mind megettük. A hely negatívumaként említitek hogy nincs vízvételi lehetőség ,ezt javítom ,hogy kifelé van egy sport pálya annak van egy ivócsapja.
Én kannával de megoldottam a feltőltést,helytől függ ,max 200-méter táv.
De mindennek vége lesz egyszer,eljött nekünk is a 24. nap,el kell indulni haza.
Összepakolás. Kiváncsiságból tettünk egy kört Stavros felé, jó város megérte. Asprovalta előtt a tenger mellett engedik a biwakolást maradunk egy napot. Következő nap márt tényleg indulunk.
Szép és nagy tavak mellett vezet utunk Macedónia felé ,Thessaloniki felett dinnyeföld, kiszolgáljuk magukat,tovább. Fura szag, biztos kintről jön ,pedig nekem ismerős ,égett fagyálló szaga. Vízmutató eget veri. Aláfekszem minden gondolatom csak mi ne legyen... Anyuci kérésemre ráindít, leforráz mint a nyavaja de látom kb honnan jön,tűzfal. Bíztosan fűtés ledugozom , feltöltöm mehetünk tovább.
Anya ujra indít ujra leforráz , de már látom turbó hűtő cső repedt. Az egész autóm leghozzáférhetetlenebb alkatrésze. Ababilincs és pe flakonból készítek rá lefogófótot majd gyakran ellenörzöm, feltöltök megyünk tovább.
Hajnal kettő fizetőkapu valahol Macedoniában ,Én fizetek elindulok ,valaki oldalról jön ,elémvág mellettem kerítés, eltolom. Mire jó a galytörő. Német fekete golf ,gáz és elhajt, pedig csúnyán megtoltam. Utolérni nem tudom ,megnézem baj nincs,pajszer megoldja. Bár nem volt nálam de ki tudja mire használom akkor.
Gyerünk tovább. Belgrád előtt autópálya egysávra szükül ,nem találjátok ki ? defekt. Autópálya beáll, sokkot kapok kigurulok felnin. Gumi cafatokban de legalább nem anyáznak, van potkerék. Volt pótkerék de nem passzolt, így hurcoltam évekig ,ezzel adták el a fene nézte. Mélylevegő, kikérdezem a fizetőkapust , szervíz vo,, mutat egy táblát 500 méter. NON STOP SERVIS Odagurítom ,jókedvű Szerb gyerekek gírost esznek. Felvázolom az esetet, együttérző arcok, tudom ez meg lesz csinálva. Nem vicc zasztavába betette a két kereket, elmegy. Tőbbiek mondják elmegy felkelt valakit akinek van gumiszerelőgépje.20 perc jön 30 euro ,nem alkudok.[átrakta a pótgumit a gyári felnire] Felszerelek ,megkinálnak girossal ,nem vagyok éhes. Elindultunk és képzeljétek hazáig simán jöttünk. Ezeket csak azért írtam le ,mert vannak olyan napok amikor nem minden ok.A beszámoló is így teljes.
Ennek ellenére és ezzel együtt felejthetetlen útunk volt.


2009 augusztus 3-29

Beküldő, DEP 76

Aláirás; 4*4 felező eljutunk minden hova.     

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.