Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Eva54 fedélzetéről jelentkezem. Most augusztus vége van, és egy újabb olasz úton próbálom összeszedni emlékeimet és feljegyzéseimet (sajnos nincs sok) az úti beszámolóhoz.


Az útnak két fő célja volt, képet kapni a Cote D’Azur híres városairól és az út végén eljutni Disneylandbe.

Az út főbb tanulságai (számomra):

1., A Cote D’Azur DÖBBENETESEN KÉK!!! A kéknél is kékebb!

2., Disneylandből nem lehet kinőni!

3., 3,5 tonna fölött szívás az autópálya.


4 generáció utazik most együtt. Lányaim, én és a húgom, anyukám (Éva), és a nagymamánk, aki a lányaimnak már a dédije. Velünk tart még állandó útitársunk, barátunk, pótanyánk, pótmamink: Erika, és 14 éves unokája, egyetlen „férfi” versenyzőként. (*)

(*) A helyes megfejtés: 8 fő

Július 16-17.

Mint minden utunkon, Lignanot nem lehetett kihagyni. Az éjfélre tervezett indulásból hajnali 4 óra lett. Szintén már szokásunk, hogy a határ közelében alszunk. Reggel (július 17.) onnan indulunk tovább. A Budapest-Ljubljana-Triest útvonalon jutunk el Lignanoba, gondosan kerülve az osztrák autópályákat, mivel a go-box nem csak nagyon drága, de számunkra kiszámíthatatlan is. Szombat délután értünk a megszokott Pino Mare kempingbe (Lignano Sabbiadoro / Riviera, www.campingpinomare.it). A szokott helyünk is üres volt . Lehetőleg a 102 vagy 103 placcot választjuk. Minden közel van, és kényelmesen elfér rajta a nagy autó. Már rutinosan engedjük le a hátsó gázrugókat, hogy beférjünk a kemping kapuján (a kocsi 335 cm, a tábla szerint a kapu 320 cm-en van). 1 éjszakát töltünk itt.


Július 18. Vasárnap

Reggelre eleredt az eső, vihar tombolt a tenger felett, így, bár úgy terveztük, hogy Lignanoban töltjük ezt a napot, úgy döntünk, fölösleges itt tölteni az időt, így tovább indulunk.

Vicenza-Verona-Mantova útvonalon haladunk. Nehezen találunk parkolóhelyeket, de azért mindenhol sétálunk egyet. Próbálunk legalább nagy vonalakban képet kapni ezekről a kis észak-olasz városokról.

Az éjszakát Cremona-ban töltjük, ADAC alapján egy (ingyenes) szervizhellyel ellátott parkolóban. Feltöltjük a vizet, próbálnánk leereszteni a szennyvizet, de nem sikerül. Szembesülünk azzal is (áram híján), hogy a hűtőnk nem működik gázról. A biztonsági kapcsoló hibás, akkumulátorra kapcsolunk, így minden más energiafogyasztóval spórolunk. Szerencsére tele vagyunk elemlámpákkal.


Július 19. Hétfő

Egy hosszabb etap következik, Genova-ig, majd a tengerparton tovább San Remo-ig. Itt a tengerparti sétányon találunk egy lakós parkolót. 12 órára 8 € a díj.


Július 20. Kedd

Monaco-Monte Carlo. Amikor a hegy tetejéről megláttam alattunk a tengerparti katlanban elterülő várost elállt a lélegzetem. A meredek hegyoldalt látva kétségeim támadtak, hogy ezzel a batárral lejutunk-e oda…

Lejutottunk. Parkolóhely persze nem volt, így a sofőr maradt az autóban, mi többiek sétáltunk, szájtátottunk.

Lassan csorgunk tovább. Meg-megállunk fürdeni. Megnézzük Nizzát (Nice), Antibest, Cannest. Ha festő lennék, talán el tudnám mesélni. Én leakadok a KÉK-nél. Nem tudok betelni vele. KÉK, KÉK, KÉK. Egy idő után a part menti sziklák színe vörösre vált, még jobban kiemelve a tenger kékjét.

Parkolni nem egyszerű, szinte minden parkoló bejáratánál kiépített magassági korlát van. Cannesban van külön parkoló a 2 méternél magasabbaknak is, itt parkol mindem furgon, jeep, busz, de a campert sehogy sem akarja beengedni. Valahol a távolban egy kezelő nem engedi felnyílni a sorompót. Kitartóak vagyunk, a harmadik körnél végre elismerik kitartásunkat, és felemelkedik a sorompó. Pedig mi éppúgy kifizetnénk/kifizetjük a 8 eurós óránkénti parkolási díjat. Nem értem az ilyen mértékű diszkriminációt. Parkolni szeretnénk, nem aludni, fizetnénk is, mégsem tűrnek meg…

 Cannes mellett az autópályán alszunk egy benzinkúton.


Július 21. Szerda

A mai táv nem hosszú, San Tropez-ig szeretnénk eljutni. A tengerparton ahol lehet mindig megállunk pancsolni, nagyon kellemes az út, lassan haladunk, sötétedésre érünk San Tropez-be. Parkolni itt sem engednek sehol. A 2 méter feletti parkoló sorompóján itt sem engednek be, a személygépkocsi parkoló magassági korlátos, a városi parkolókban nem találunk 8 méteres helyet. Éva ismét a kocsiban marad. Mi besétálunk a városba. Nagyon figyelek, hátha épp itt nyaral Brad Pitt, de nincs szerencsém. („Ciripelő” kerámia kabócákat veszünk. Imádom. A húgom visítófrászt kap tőle).

San Tropez közelében Pompeloneo-ban alszunk egy tengerparti stellplatz-on. 9€/12 óra. A szervizhelyek rég nem működnek, csak WC ürítésre van mód. Füves, kiépített, boxokra osztott nagy parkoló, a végében a tengerrel.


Július 22. Csütörtök

Megnézzük Toulon-t, Marseille-t. Itt az erőd oldalában parkolunk. Épp a Tour de France vitorlásverseny befutóját várják, a kikötő az alkalomra a helyi mesteremberek kirakodóvásárává vált. Ennyi kézműves szappant még nem láttam sehol.

Marseille-től 38 km-re Carro-ban alszunk egy lakóautó parkolóban. Ez egy betonplacc, közvetlenül a tengerparton, egy kis félszigetszerű nyúlványon. Körben lapos sziklás, fürdésre alkalmas tengerpart. Van víz, szennyvízleeresztő (itt végre sikerül is leengedünk az elhasznált vizet), WC ürítő, csak áram nincs. Díja 8€/24 óra.

Mivel a hűtőnk még mindig nem működik gázról, semmit nem használunk, ami áramot fogyasztana, csak a hűtő megy akkumulátorról. Az előző napi visszatöltés kevésnek bizonyult, hajnalban arra ébredek, hogy lemerült az aksi, a kocsi elengedi a vizünket. Szerencsére van egy külön utólag beépített kapcsoló, amivel le tudjuk kapcsolni a vízszivattyút. Gyorsan megtesszük, így csak a rendszerben lévő víz folyik ki, a tartályban lévő nem.

Reggelre elered az eső, elmossa a hajnali vízfolyás nyomát.


Július 23. Péntek

Mivel lassabban haladtunk a tervezettnél erősen szelektálom az útitervet. Estig Montelimar-ig szeretnénk eljutni. Arles, Nimes, Avignon, Orange, Montelimar az útiterv, felfelé a Rhone-völgyén. Montelimar-ba éjszaka érkezünk, a kiszemelt stellplatz éjszakai beléptetőkapuja valamiért nem működik, ráadásul rettenetesen meredek, a 4,6 tonnánkkal alig tudunk róla visszatolatni. Egy parkolóban alszunk.


Július 24. Szombat

Ismét erősen húzom az útitervet. (Általában én vagyok a térképész a fedélzeten.)

Valence, Le Puy en Valey, Clermont-Ferrand, Nevers, Gien, Orleans, Blois fér bele.

Bloisban, a királyi vár közelében találunk egy lakóautó parkolót. Víz, leeresztő, WC, zuhany van. Áram nincs, de szuper kis hely. A parkoló neve: Jean Moulin, koordináták: N 47°35’9.18” E: 1°19’33.13”. 24 órára 5€. (Egy szórólap szerint van még egy parkoló, lent a Loire partján: N: 47°35’22.80” E: 1°20’31’99” www.bloispaysdechambord.com ) Megnézzük még este a kivilágított várat.


Július 25. Vasárnap

Megnézzük világosban is Blois-t, majd irány Párizs. Szokásos helyünkön, a torony alatt parkolunk. Sétálunk, megnézzük, az este 11 órás villogást a toronynál, majd elindulunk ki Disneyland felé. Éjszaka nem lehet behajtani a parkolóba, így mi is beállunk az út jobb oldalán kígyózó camper sorba aludni. A kapukat reggel 8-kor nyitják majd.


Július 26. Hétfő

Disneyland. Ez önmagában megérne egy teljes, külön történetet, de már így is hosszú a beszámoló. A lényeg: várakozásainkkal ellentétben az 5, a 8, a 14, a 34, 36, 56, a másik 56, és a 78 éves is élvezte. A dédit néha megpróbáltam leültetni, hogy várjon meg, pihenjen, de rendíthetetlenül jött velünk.

A 60-70 perces sorokból csak egyet álltunk végig. Sokkal jobban tetszettek a folyamatosan járható helyszínek. A kastély, Aliz csodaországa, Monte Cristo fája, a kalózszikla… a felvonulások, a műsorok…

Az éjszakát Disneyland parkolójában töltjük, mivel 1 éjszakára is jogosít a 20 € díj. (Személygépkocsival csak napközbenre 15 € a parkolási díj.)


Július 27-28. Kedd-Szerda

Utazás haza. Ausztriát kikerüljük a go-box díjai miatt. A Prága-Pozsony közötti autópályán megbánjuk. A mi kocsink borzasztóan rázkódik, ugrál rajta. Olyan, mint réges-régen a balatoni út. De azért hazaérünk.


Darázs 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.