Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Május végén barátainkkal végre megnéztük Szász Svájcból a Cseh határtól Pirnáig terjedő részt, amit már évek óta terveztünk.

 

Már március elején lefoglaltuk a szállásokat, mivel barátainknak nincs lakóautója, személykocsival jöttek. 3 olyan helyet találtunk, ahol ők bungalóban vagy szobában voltak, mi pedig be tudtunk állni melléjük.

 

Szombattól péntekig csodálatos nyár volt, péntek reggel nagy zuhéra ébredtünk, ezért estére haza is jöttünk.


1.nap

500 km után megérkeztünk Linz fölött a Cseh határt átlépve egy holland család panziójába. Ha valaki pihenni szeretne, a panzió abszolút alkalmas rá, van benne 15 szoba, körülötte több hektár terület, tóval, sportolási, lovaglási lehetőséggel, dombos szép természeti vidék, 40 km-en belül több kastély, kisváros, mint pl. Cesky Krumlov, amit érdemes megnézni. A panzióban étterem, söröző. Barátaink elfoglalták szobájukat, mi beálltunk a ház parkos udvarába, áramot kaptunk. Itt látható a panzió:

http://www.gasthuis-kaliste.nl/

 

Koraesti vacsoránk még a hazaiból származott, hoztunk kerti fűszerekkel lesütött pulykacomb filét, fokhagymás kacsamájat, túrótortát, hozzá Campari spriccet, sört, majd később a birkák kolompolására aludtunk el.

 

2. nap

Reggel kakaskukorékolásra ébredtünk, és indultunk tovább Szász Svájcba.

Kora délután megérkeztünk Bad Schandau-ba, ami Drezda alatt kb. 40-50 km-rel van, egy szép gyógyhely, klinikával, gyógyfürdővel, hotelokkal, és a

http://www.ostrauer-muehle.de/ webcímen látható kempinggel, amiben egy panzió is volt. Ez egy teraszos kemping egy völgyben, mi egy kis patak partján telepedtünk le.

Kora este sétáltunk egyet Bad Schandau-ban, még nyitva volt a kilátó, lifttel felmentünk, majdnem Drezdáig el lehetett látni, az Elba kanyarait végig, a hajókat rajta, a Bastei-t, a Lilien hegyet, a königstein-i erődöt, stb., amiket a következő két napban látogattunk végig.

Bad Schandau-nak szép az Elba parti korzója, parkokkal, élményfürdővel, hajókikötővel, sörözőkkel. Megnéztük a hajók indulását másnap reggelre, és megcsodáltuk a rengeteg éppen most nyíló minden színű rododentron bokrot.

 

3. nap

9,15-kor indult a hajónk Drezda irányába. Az Elbán itt különböző szakaszokon szépen helyreállított gőzhajókat üzemeltetnek, mi Bad Schandau-tól Pillnitz-ig hajókáztunk, ez fő/13 EUR volt, 1 és ¾ óra. Fő látnivaló volt alulról a folyó felől a Bastei és a Bastei hídja.

Először a pillnitzi vizikastélyt néztük meg, amely egy nagy arborétumban fekvő épületkomplexum, Erőss Ágost kastélya volt. Hajónk 100 méterre kötött ki mellette.

A folyó felől csodálatos homlokzata van, lépcsővel a partra, régen hajókikötője volt a kastélynak, a másik oldalon a belső kertben rododentron erdők és különleges fenyőfák vannak és múzeumok, mellette kívül éttermek, kávézók.

Spárgaszezon volt, és bár itthon is több kiló spárgánk van már lefagyasztva, azért ott is a kikötő éttermében finom friss spárgát ettünk ebédre.

Délután a kempingünk előtt is megálló kis sárga villamossal kimentünk a Lichtenhainer vízesést megnézni.

 

4. nap

Reggel Hohnstein várával kezdtük, ami a Bastei-ra jellemző sziklák tetejére épült, alsó és felső vára van, jelenleg motelként működik. Iskolás csoportok volt éppen elszállásolva. Félelmetes a kilátás a várból, zordon sziklák, alatta a falu szép favázas házakkal.

Következő és fő úticélunk a Bastei. Ez a természeti képződmény 100 millió évvel ezelőtt született, amikor még Közép-Európában tenger volt. Jelenleg a toronyszerű sziklák együttesében lehet túrázni az Elba partja felett, központja a Bastei hídnál található, amely a sziklák csúcsait összekötő homokkő híd, és amely előtte egy fahíd volt, majd 1851-ben kőből építették meg.

Előtte több parkoló van, de az utolsó 500 métert lovaskocsival vagy gyalog lehet megtenni egy hegyi hotelig, majd onnan csak gyalog a sziklák között le, s fel, lépcsőkön, túraútvonalakon, vagy külön belépti díjért belső fém hidakra, kilátókra lehet még bemenni. A másik oldalon legyalogolhatunk Kurort-Rathen városáig, és közben megnézhetjük a Rigó tavat, de mi ezt már nem tettük meg.

Ez egy olyan természeti örökség, amit érdemes meglátogatni.

 

Barátaink személygépkocsijával jártuk be a környéket, innen elmentünk Pirna városkába, végigsétáltunk az öreg városrészben, ettünk egy jó bajor sült kolbászt ebédre.

 

Kora este értünk fel a Königstein erődbe, ami egy katonai fellegvár, illetve a hegy tetején egy külön falakkal bekerített kisváros, mint a budai vár fele itthon. Panoráma lift visz fel, az erődben kiállítások, söröző, kastély, a hegy közepén fúrva150 méter mély kút a víz kiemelő szerkezettel. Ez egy katonai garnizon volt kazamatákkal, laktanyákkal, templommal.

 

Ezzel befejeztük az Elba két partján túrázásunkat, bár még a hajókkal Drezdáig is felmehettünk volna terveink szerint, de nem fért bele az időbe.

 

5. nap

Ebéd előtt megérkeztünk újabb kempingünkbe Karlovy Vary mellé, rövid pihenés és ebéd után megnéztük ezt a híres fürdővárost. Voltunk már itt 15 évvel ezelőtt, és most megállapítottuk, hogy gyönyörűen karbantartják, folyamatosan fejlődik, a Teplá folyó két partján a korzó tele van palotákkal, elegáns üzletekkel, fürdővendégek tömegei sétálnak az eredeti csőrös bögrékkel a kezükben, a Kolonnád alatt 50 méterenként 70 fokos gyógyvíz kutak vannak, ahol a bögréket meg lehet tölteni, majd a padokon ülve vagy sétálva elfogyasztani. Beültünk egy hintóba és tettünk egy ¾ órás körutat, utána egy nagy sétát, majd a parkban meghallgatunk egy Dél-amerikai együttest.

 

A kemping közvetlen Karlovy Vary repülőtere mellett volt, de ez egy kis forgalmú reptér. Van hotelje, bungalói, golf pályája, ehhez képest egy éjszakára a kempingért fizettünk 300 KCs-t, ami most kb. 3300,- Ft.

 

 

 

6. nap

Visszatértünk az első napi holland család panziójába, akik szintén spárgával, sonkával és sajttal, illetve jó csapolt sörrel vártak vacsorára.

Másnap péntek reggel sajnos megérkezett az eső, de fel voltunk fegyverkezve esőkabátokkal, így még meglátogattuk Cesky Krumlov-ot, ami egy kisváros Linz felett, a Cseh határtól nem messze és a világörökség része. Mi már voltunk 3 éve ott, de nem tudunk betelni vele, mint egy meseváros!

 

Ebéd után elindultunk haza felé, este 8-ra már itthon is voltunk, még a határ előtt Pandorf-ban egy Merkur áruházban megvettük a hét végére szükséges dolgokat.

Mintha itthon a Tesco-ban lettünk volna, csak és kizárólag magyarokkal volt zsúfolt a bolt, a kiszolgálók is csak magyarok.

 

Jól sikerült egy hetünk volt, fotóinkat Levanna néven itt lehet megnézni:

 

http://www.panoramio.com/user/3593775

 

MaNa-ék

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.